A+ A A-

Delegacija Sandžaka u posjeti Saudijskoj Arabiji

Visoka delegacija Sandžaka je u okviru svoje posjete Saudijskoj Arabiji održala niz planiranih sastanaka i razgovora sa predstavnicima pojedinih saudijskih insitutcija.

Delegacija Mešihata IZ u Srbiji posjetila Vrhovnog saudijskog muftiju

U subotu, 18. februara 2012. godine, delegaciju Mešihata primio je vrhovni muftija Saudijske Arabije Abdulaziz bin Abdullah Alu Šejh. U jednočasovnom srdačnom razgovoru Muftija je izrazio interesovanje za stanje muslimana u Srbiji i Sandžaku. Potpredsjednik Mešihata Rešad-ef. Plojović je u ime delegacije domaćina podrobno upoznao o aktuelnoj situaciji, aktivnostima Islamske zajednice te problemima sa kojima se suočava, posebno u zadnjih nekoliko godina.

del-sand-sau-ara-18-19-02-12-1

Vrhovni muftija Saudijske Arabije je izrazio svoju podršku Mešihatu na putu jačanja institucionalne svijesti i unapređenju vjerskoga života.

U razgovoru je bilo rijeci i o konkretnim projektima koji mogu biti realizovani uz podršku i pomoć nadležnih vjerskih instanci u Saudiji, a od opšte su koristi za sve građane Sandžaka i Srbije.

Generalni sekretar Nedwe (WAMI) primio visoku delegaciju Mešihata

Generalni sekretar Svjetske muslimanske omladinske asocijacije dr. Saleh S. Al Wuhejbi primio je u subotu, 18. februara, mješovitu delegaciju Mešihata IZ-e i predstavnika političkog, obrazovnog i kulturnog života Sandžaka. On je izrazio oduševljenje i zadovoljstvo posjetom a posebno rezultatima IZ-e i njenim aktivnostima na polju odgoja, obrazovanja i jačanja vjerske svijesti u Sandžaku. Dr. Saleh je visoku delegaciju upoznao sa aktivnostima i projektima koji se sprovode u okviru NEDWE  izrazivši spremnost da se neki od njih realizuju i na prostoru Sandžaka i Srbije.

del-sand-sau-ara-18-19-02-12-2

Generalnom sekretaru NEDWE je upućen poziv da u skoroj budućnosti otvore svoje predstavništvo u Novom Pazaru sto može biti most za ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa između Kraljevine Saudijske Arabije i Republike Srbije sa čime bi se donekle pomoglo mijenjanju negativne slike o odnosu srbijanskog režima prema muslimanima, a ujedno otvorilo vrata i drugim oblicima saradnje.

Tokom posjete delegacija Sandžaka je obavila podne namaz u sjedištu NEDWE u Rijadu i na zahtjev domaćina se obratila svim prisutnima, uključujući uposlenike i delagacije iz nekoliko svjetskih država. Rešad ef. Plojović je upoznao prisutne sa članovima delegacije i funkcijama koje obavljaju, te aktualnim dešavanjima i stanju muslimana na Balkanu općenito, a posebno u Srbiji, osvrnuvši se na permanentnu diskriminaciju režima prema pripadnicima islama, napomenuvši da je kljucni cilj podčinjavanje muslimana volji Beograda i  njihova potpuna asimilacija.

Također, je uputio poziv da predstavnici NEDWE i ugledne ličnosti iz arapskog svijeta posjete Sandžak kako bi se upoznali sa navedenim činjenicama i potvrdili da nisu zaboravili pripadnike islama koji žive na pomenutom prostoru.

Obraćanje Rešad ef. je izazvalo oduševljenje prisutnih zbog postignutih rezultata Mešihata IZ-e, a i zabrinutost zbog odnosa Beogradskog režima prema muslimanima.

Današnja posjeta delegacije Sandžaka Muslimanskoj omladinskoj asocijaciji je nastavak ranije započete saradnje između dvije institucije.

Delegacija Sandžaka posjetila ambasadora Bosne i Hercegovine

Visoka delegacija Sandžaka je u subotu 18. 2. 2012. godine posjetila i ambasadora BiH u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu gospodina Razima Čolića.

del-sand-sau-ara-18-19-02-12-2

U srdačnom i bratskom razgovoru Sandžaklije su upoznali ambasadora sa razlozima posjete Saudijskoj Arabiji i ukazali na mogućnosti podrške i pomoći ambasade BiH na polju uspostavljanja raznih oblika saradnje između IZ-e i nadležnih institucija Kraljevine Saudijske Arabije, te predstavljanju istine o problemima i dešavanjima u Sandžaku.

Visoka delegacija sandžaka kod saudijskog ministra vakufa

U nedjelju, 19. februara 2012. godine, delegacija Mešihata Islamske zajednice posjetila je Ministarstvo za islamska pitanja, vakufe i da'vu, gdje je imala odvojene razgovore sa čelnicima ovog ministarstva uključujući i Ministra Saliha bin Abdul Aziza Alu Sejha i njegovog zamjenika dr. Abdul Aziza bin Abdullaha el-Ammara. 

del-sand-sau-ara-18-19-02-12-4

Šef delegacije Rešad-ef. Plojović upoznao je Ministra o svim dešavanjima vezanim za težak položaj islama i muslimana u Sandžaku i Srbiji i nastojanjima režima da otme vakufsku imovinu iz ruku Islamske zajednice, onemogući rad njenih odgojno-obrazovnih ustanova, Medrese, Fakulteta za islamske studije i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, te  da napadima na Islamsku zajednicu ugrozi  njen integritet i jedinstvo muslimana.

Minisatar Salih bin Abdul Aziz Alu Sejh je podržao Mešihat na putu razvoja odgojno-obrazovnih institucija i oživljavanja vjerske misli, kao i učvršćivanja vjere u praktičnom smislu, naglasivši da je vrijeme kroz koje prolazi Mešihat i muslimani u Srbiji vrijeme uspostavljanja vjerskih i nacionalnih institucija za koje je najvažnije da budu jake i stabilne, što se može postići samo ukoliko ih predvode obrazovani, iskreni i pošteni ljudi. Također je podsjetio da uspostavljanje jakih i kvalitetnih institucija neminovno prati osporavanje i brojni problemi, što je slučaj sa Mešihatom u Sandžaku, te da je to prva faza nakon koje slijedi prihvatanje i priznanje.

On je izrazio veliko interesovanje za uslove života muslimana u Srbiji, posebno u Sandžaku, osvrnuvši se na stanje vakufske imovine i sve ono sto je vezanu za nepoštivanje Zakona o njenom povraćaju Islamskoj zajednici.

Konstatujući da je ovo prva posjeta kojom se otvaraju vrata međusobne saradnje, nakon koje će uslijediti konkretni koraci, potvrdio je da će njegovo Ministarstvo podržati sve projekte Mešihata koji su od opšteg interesa za islam i muslimane, te sve ljude dobre volje. On je također izrazio želju da delegacija ovog ministarstva posjeti Sandžak i upozna se sa prilikama u kojima žive muslimani, podsjetivši na ranije probleme oko dobijanja srbijanskih viza, izražavajući nadu da takvih propusta neće biti u budućnosti.

(www.islamskazajednica.org)