A+ A A-

Bihać: Održana manifestacija "U njemu je divan uzor"

Manifestacija „U njemu je divan uzor"  i ove godine izazvala veliko interesovanje 

Već petu godinu za redom udruženje „Život" iz Bihaća, Ženska edukativna organizacija „Iskre" iz Bihaća u saradnji sa Bihaćkim muftijstvom, Medžlisom IZ-e Bihać i Islamskim pedagoškim fakultetom pripremaju raznovrstan program u povodu obilježavanja mjeseca u kojem je rođen Muhammed, a.s. 

I ove godine, 17.07.2012. godine velika sala Doma kulture u Bihaću je bila premala da primi sve zainteresirane koji su željeli prisustvovati manifestaciji „U njemu je divan uzor". Bogat kulturno-umjetnički program i  specijalni gost večeri hafiz Husein ef. Čajlaković su bili pravi mamac za više od pet stotina Bišćana koji su došli na ovu manifestaciju, a neki su se morali i vratiti, jer mjesta nije bilo ni za stajanje. 

bihac-man-uzor-02-2012-1

Na samom početku, u ime organizatora se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Bihać Mensur ef. Ćehić, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je institucija koju predstavlja i on lično dio ovog projekta, te izrazio toplu dobrodošlicu svim prisutnim, a posebno hafizu Čajlakoviću, kome je poželio ugodan boravak u gradu na Uni. 

Na najljepši način učenjem Kur'ana i lijepim izvedbama ilahija učestvovali su Adis ef. Skalić, Sinanduin ef. Bajrić i Mirsad Šehić, a dvije krasne djevojčice Šejma Zulić i Nudžejma Mehmedović su recitirale prekrasne stihove koje govore o Muhammedu, a.s. 

Veliko oduševljenje je zavladalo kada je hafiz Čajlaković počeo sa svojim izlaganjem i taj osjećaj je trajao do kraja programa, što se moglo vidjeti na nasmijanim i zadovoljnim licima prisutnih. Hafiz Čajlaković je govorio o značaju ugledanja na Muhammed, a.s. u svim situacijama, pa i u onima koje su naizgled „sitne". „Muhammed, a.s. je bio otac, djed, suprug, prijatelj, komšija... i svojim ponašanjem je nama ostavio u amanet da se i mi ugledamo na njega u našoj komunikaciji sa našim roditeljima, našom djecom, unucima, supružnicima, prijateljima i komšijama." - rekao je, između ostalog, hafiz Čajlaković. 

Svojim veoma nadahnutim riječima i izuzetno dojmljivom stilu, hafiz je govorio o našoj potrebi da se „prizemljimo" i da živimo život onako kako je to radio Muhammed, a.s., jer samo tako možemo opstati kao „insani" u ovom modernom i savremenom društvu. On naglašava i kaže: „Nesreća je što čovjeku nije dovoljan cijeli život da bi naučio živjeti. Danas je pas ostao mnogima jedini prijatelj. Da i on zna govoriti, ostali bi bez posljednjeg prijatelja. " 

Organizatori su primili veliki broj usmenih i pismenih pohvala za uspješnu organizaciju ove manifestacije, te obećavaju da će i idućih godina njihov trud biti usmjeren na život i djelo najboljeg čovjeka kojeg je Premilostivi Bog stvorio, Muhammeda, a.s., koji je i najbolji životni uzor ljudskom rodu. 

N. Horozović

  • 0101