A+ A A-

Reisu-l-ulema primio predstavnike redakcije lista „Zemzem"

Reisu-l-ulema primio predstavnike redakcije lista učenika
Gazi Husrev-begove medrese, povodom 45. godišnjice
izdavanja lista „Zemzem"
 

U srijedu, 15.2.2012. godine,  reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić, ugostio je učenike četvrtih razreda, članove redakcije „Zemzema"- lista učenika Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, povodom obilježavanja 45. godišnjice izlaska tog lista.

Tom prilikom, glavni urednik „Zemzema", Haris Magrdžija, kratkom prezentacijom predstavio je bitne projekte vezane za list, one koji su već realizirani, kao što je nedavno održana prva Konferencija redakcija listova učenika medresa u Bosni i Hercegovini - veliki korak u postavljanju temelja za poboljšanje načina funkcionisanja listova ovih medresa, te njihove bolje međusobne saradnje, ali i onih čija je realizacija u toku ili se planira, a od takvih je i projekat „Digitalizacija Zemzema", potekao od originalne i veoma korisne ideje redakcije, jer za cilj ima da elektronski sačuva sve brojeve Zemzema, od prvog izlaska do danas, i tako sakupi sve dosadašnje brojeve ovog lista na jedno mjesto, a ujedno i da ih učini dostupnim u svakom momentu i sačuva od zaborava i gubljenja, što je naišlo na veliko oduševljenje i podršku Uprave  i profesora medrese.

10-god-voj-muft

U toku je i priprema veoma zanimljivog projekta „Dani učeničkog aktivizma" kojem će prisustvovati predstavnici učenika svih srednjih škola s područja Kantona Sarajevo, a biće organiziran s ciljem predstavljanja učeničkog aktivizma Gazi Husrev-begove medrese ostalim školama, samim tim i njegovog najvećeg rezultata, lista „Zemzem", kada se planira i njegova promocija.

„Zemzem" je list učenika Gazi Husrev-begove medrese, pokrenut 1968. godine od strane udruženja učenika ove škole „Gazi Husrev-beg" i prvi je vjerski list kod Bošnjaka poslije 1945. godine. Zahvaljujući prvenstveno entuzijazmu učenika i svom kvalitetu, postoji i funkcionira već 45 godina.

Sadržaj lista je uglavnom raznovrstan, tako da osim vjerskih tema, ima jakih literarnih, književnih radova, radova iz nauke i umjetnosti, aktuelne teme i zanimljivosti. List, svakako informiše redovno o aktivnostima i uspjesima škole i učenika, iz svih oblasti.

Do sada je više od 45 urednika kreiralo ovaj časopis, od kojih su danas mnogi istaknuti i uspješni alimi, naučnici, političari, umjetnici, kulturne i javne ličnosti. Riječ urednika su pisali:

Adem Omerika, Ismet Kasumović, Islam Kadić, Šaban Imamović, Rešid Bilalić, Fikret Karčić, Mirsad Ćeman, Bajro Perva, Hadžem Hajdarević, Enes Karić, Enes Ljevaković, Dževad Hodžić, Fikret Pašanović, Kemal Bajramović, Osman Đogić, Ismet Šljivo, Vehid Arnaut, Atif Vučkić, Nevad Kahteran, Izet Mustafić, Sabahudin Ćeman, Sevret M. Ćehajić, Emina Hatunić, Esad Bajrić, Nedžad Osmić, Adnan Balihodžić, Elmina Mušinović, Emir Mehmedović, Munir Drkić, Ahmed Šarić, Davud Muminović, Samedin Kadić, Kenan Huremović, Alija Pandur, Adis Sultanović, Kenan Efendić, Sumeja Kapo, Džemal Škrebo, Ammar Bašić, Ahmed Šećunović, Sulejman Čolaković, Muhamed Bjelić, i sadašnji urednik Haris Magrdžija. 

Reisu-l-ulema je pohvalio dosadašnji rad „Zemzema", izrazio svoju podršku, naglašavajući važnost očuvanja bošnjačkog identiteta i na ovaj način, te važnost saradnje među medresama u Bosni i Hercegovini.

Uz obećanje, učenici se nadaju da će, slijedeći časni put velikog čovjeka, utemeljitelja Gazi Husrev-begove medrese, ispuniti očekivanja našeg reisu-l-uleme - biti savjesni kreatori i nosioci sretnije i ljepše budućnosti svoje zemlje.

Pri odlasku, učenici su se zahvalili reisu-l-ulemi na prijemu, te je, uz obostrano zadovoljstvo, posjeta završena.

Emina Mekić

  • 11