A+ A A-

Kako je pop Neđo krstio bijeljinske muslimane

Kojom se pravdom vodio pop Neđo kad je krstio bijeljinske muslimane 

nedjeljko-pajicTek što je ustoličen, novi srpski patrijarh Irinej je odlučio da tumači psihološki profil muslimana, i samo učenje islama.

U svom prvom intervjuu za medije je izjavio sljedeće: "Mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima. To je filozofija islama." (Blic, 27. januar 2010. godine)
Kad pročitam ovu izjavu poglavara Srpske pravoslavne crkve, odmah se zapitam šta bi na ovu izjavu rekao njegov pop iz Bijeljine proto Nedeljko Neđo Pajić. Kakav bi njegov komentar bio!? Jer ova izjava nedvosmisleno jasno govori da muslimani trebaju biti u manjini, što je uostalom i bio jedan od  ciljeva agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Da li bi se pop Neđo odvažio i svom raspoloživom retorikom koju posjeduje raspisao se o svom vrhovnom poglavaru, kao što se raspisao o našem uvaženom reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću? 

Pop Nedeljko masovno pokrštavao bijeljinske muslimane

A šta bi i mogao napisati pop koji je i sam u toku agresije masovno pokrštavao bijeljinske muslimane. Ili kako to pop Neđo jednom prilikom izjavi 1994. godine da on ne pokrštava muslimane masovno već pojedinačno, i da u tome nema ništa lošeg što su se ljudi vratili vjeri svojih pradjedova. Na koje je pradjedove mislio pop Neđo? Možda na Mehmed-pašu Sokolovića za kojeg je u vjeronaučnom udžbeniku za 7. razred napisao: „Kada je jedan od veoma uticajnih Srba, poturčenjak, Mehmed Sokolović, postao turski paša, došlo je do promjene u korist Srpske crkve, jer on nikada nije zaboravio svoje srpsko porijeklo." (str. 51) 

Na 11 porušenih muslimanskih kuća sagrađeni dvori i manastir

Vjerovatno je tako razmišljao i Tvoj šef, pope, kada je u Bijeljini porušio jedanaest muslimanskih kuća, i sagradio svoje dvore i manastir. Vjerovatno je tako razmišljao tvoj šef kada je u crkvi u kojoj si ti penziju stekao i u kojoj si bijeljinske muslimane pokrštavao, jedne utorske večeri prilikom služenja svete liturgije podsjetio taj neki "svoj narod" da su Vam srušili crkvu da bi podigli svoju bogomolju, aludirajući na historijski falsifikat da je bijeljinska Atik džamija podignuta na temeljima pravoslavne crkve. Međutim, ni Ti, pope Neđo, ni Tvoj šef niste podsjetili taj "svoj narod" da je krajem 19. stoljeća ugledna Bijeljinka Hanumica Osmanbegović poklonila bijeljina-ratplac na kojem se nalazi crkva u kojoj si pokrštavao muslimane. Ali je zato Tvoj šef jednom prilikom tokom paljenja badnjaka na platou ispred zgrade Općine Bijeljina, rekao da "Semberija ima dovoljno crkava i da će ih biti i više, s većim i jačim zvonima, kako nas ovi ne bi mogli ometati" misleći na ezan s Atik džamije. 

Vjerovatno je taj Tvoj "neki narod" vodio se mišlju da je ovo zemlja njihovih pradjedova pa su porušili bijeljinske džamije, jer šta će džamije na svetoj srpskoj zemlji. Doduše, pope, prilikom rušenja bijeljinskih džamija si pokazao bar malo ljudskosti ako se može to tako nazvati, ali je nažalost i to malo ljudskosti kod Tebe imalo kratak rok trajanja. Pa si tako izjavio, pope, da si "protiv rušenja svih bogomolja i svih objekata uopšte, ako služe svojim vjerskim funkcijama i ako ne služe u ratne svrhe, kao što se dešavalo da sa njih tuče snajper ili su bile skladište oružja i municije." 

Kada je riječ o zločinima i zločincima, pa znaš li bolan, pope, da je Tvoj šef primio osuđenicu za ratne zločine u svoje bijeljinske dvore, jer je valjda i ona zaslužna za izgradnju istih. Jeste, pope, Tvoj šef je primio čeličnu lejdi, odnosnu bivšu potpredsjednicu Tvoje otadžbine i hašku osuđenicu za ratne zločin i zločin protiv čovječnosti, Biljanu Plavšić. 

Na pokazanu dobrotu uzvratili ste potpunom destrukcijom

Kad si već pomenuo rahmetli muftiju Kurta, moram Ti priznati, pope, da se Tvoj narod baš lijepo odužio građanima Tuzle, grada u kome je rahmetli muftija Kurt živio. Taj Tvoj narod je, pope, 25. maja 1995. godine, ugasio 71 život tuzlanske mladosti, a više od 120 ih je ranjeno. Eto, pope, kako Tvoj narod uzvraća na dobrotu. 

Kad si već pomenuo rahmetli muftiju Kurta u ovom kontekstu, trebao si spomenuti i rahmetli hafiza Abdullaha Budimliju, koji je sa ostalim imamima Bijeljine, Janje, Ugljevika i Koraja potpisao rezoluciju o zaštiti Srba, Jevreja i Roma od ustaškog progona u Drugom svjetskom ratu. Bijeljincima, Janjanima i Korajcima je Tvoj narod, pope, to lijepo vratio! Rušenjem svih džamija, pokoljem porodice Milkić u Janji, ubijanjem cijele porodice Sarajlić iz Bijeljine, ubijanjem bijeljinskih muslimana u kući mesara Redžepa, i ostalim zločinima koji su izvršeni, pope! 

Pitam se, pope Neđo, kojeg Ti Boga vjeruješ, i kojom se ti pravdom vodiš, i koji ti narod predstavljaš!? 

Čitatelj Rijasetovog portala