A+ A A-

Sandžačka delegacija u Saudijskoj Arabiji

Na poziv ministra vakufa Kraljevine Saudijske Arabije, Salih ibn Abdulaziz Ali Šejha, u petak, 10. februara 2012. godine, visoka osmočlana delegacija Sandžaka otputovala je u Saudijsku Arabiju. Delagaciju čine predstavnici Islamske zajednice, Narodnog vijeća Sandžaka i Internacionalnog univerziteta.

Visoka delegacija Sandžaka posjetila je jučer (12.02) Upravu  mekkanskog i medinskog harema gdje je o stanju muslimana Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji razgovarala sa zamjenikom predsjednika ove uprave dr. Muhamedom bin Nasirom el-Huzejmom.

1-posjeta-zepce

Tom prilikom domaćin je istakao da Uprava kao i druge nadležne instance u Saudijskoj Arabiji prate stanje i upoznati su sa situacijom i brojnim problemima sa kojima se suočavaju muslimani u Sandžaku i Srbiji, te je izrazio zainteresiranost da delegacija Uprave dva harema posjeti Sandžak i na licu mjesta utvrdi oblik i način pomoći sandžačkim muslimanima.

Također je pohvalio organizaciju hadža od strane Mešihata IZ u Srbiji rekavši da su hadžije iz Sandžaka jedni od najorganiziranijih i najurednijih hadžija kada su u pitanju vjerski propisi i odnos prema haremu Kabe i džamije poslanika Muhammeda, a.s., u Medini, što je potvrđeno i zvaničnim izvještajem Ministarstva hadža.

Sandžačka delegacija je domaćinu poklonila ručno izatkanu sedžadu, a on je uzvratio sa posebnim poklonom - dijelom pokrivača Kabe koji se daruje samo posebnim gostima iskazujući na taj način najveći stepen poštovanja rukovodstvu Mešihata IZ-e u Srbiji.

U toku dana delegacija će posjetiti Islamsku banku u Džeddi gdje će razgovarati o započetim projektima.

Visoka delegacija Sandžaka je u subotu (11.02), prvog dana posjete u Mekki obavila Umru i dan provela pored Kabe upućujući dove Uzvišenom Allahu, dž.š., da pomogne Bošnjacima Sandžaka na putu borbe za istinu i slobodu.

Tokom ove višednevne posjete delegacija će se sastati sa ministrom vakufa ove zemlje, vrhovnim saudijskim muftijom, te imati niz planiranih susreta sa predstavnicima obrazovnih i kulturnih institucija u Saudijskoj Arabiji.

Delegacija će u toku ove posjete, u organizaciji domaćina, boraviti i pomenute aktivnosti realizovati u Džedi, Meki, Medini i Rijadu.

(www.islamskazajednica.org