A+ A A-

POTPISIVANJE SPORAZUMA SA VLADOM REPUBLIKE SLOVENIJE O PRAVNOM POLOŽAJU ISLAMSKE ZAJEDNICE

 

POTPISIVANJE SPORAZUMA SA VLADOM REPUBLIKE SLOVENIJE O PRAVNOM POLOŽAJU ISLAMSKE ZAJEDNICE

     Ljubljana, 09. juli 2007., (MINAS) - U ponedjeljak, 09. jula 2007. godine, muftija i predsjednik Mešihata IZ-e Slovenije potpisao je sporazum sa Vladom Republike Slovenije o pravnom položaju Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Tim povodom IZ-a dala je sljedeće obavještenje za javnost:

 

MUFTI3
Lovro Šturm i Nedžad Grabus

 

     IZ-a u Sloveniji izražava svoje zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o pravnom položaju s Vladom Republike Slovenije. IZ-a u Sloveniji je s tim činom osnažila svoj subjektivitet i pravni integritet u slovenskom pravnom sistemu. To će omogućiti IZ-i u Sloveniji da da svoj doprinos jačanju tolerancije i poštivanja različitosti u široj društvenoj zajednici.

     IZ-a se zahvaljuje Vladi Republike Slovenije što je ovo pitanje riješeno. Posebnu zahvalnost izražava premijeru Janezu Janši, predsjedniku Komisije za rješavanje otvorenih pitanja s vjerskim zajednicama dr. Lovri Šturmu i direktoru Ureda za vjerske zajednice dr. Dragi Čeparu.

MUFTI4

     Misija IZ-e u Sloveniji je da pomogne muslimanima, u skladu s Ustavom i pravnim redom Republike Slovenije, da lakše primjenjuju svoja vjerska uvjerenja. Uloga IZ-e je da promovira i afirmira višestoljetnu evropsku tradiciju tolerantnog islamskog učenja te da na taj način doprinosi jačanju svijesti o važnosti poštivanja svakog bića pojedinačno. Poslanje IZ-e je i da pomogne svakom čovjeku ako mu je pomoć potrebna u humanitarnom ili drugom smislu koji će sačuvati ljudsko dostojanstvo i dignitet.

 

MUFTI5

 

     Sporazum o pravnom položaju IZ-e u Sloveniji pozicionirao je IZ-u u slovensko društvo i na taj način je omogućeno muslimanima da nesmetano primjenjuju i žive svoju religiju u svojoj domovini Sloveniji.

     U delegaciji Islamske zajednice Slovenije na čijem čelu je bio muftija Nedžad Gabus, svečanom potpisivanju sporazuma prisustvovali su: 

-         Refik Havzija, predsjednik Sabora IZ-e Slovenije

-         Ibrahim Malanović, zamjenik predsjednik Mešihata IZ-e Slovenije

-         Nevzet Porić, sekretar IZ-e Slovenije

-         Almir Kurspahić, član Mešihata IZ-e Slovenije 

     Nakon potpisivanja muftija Nedžad Grabus obratio se novinarima i kazao: „U ovom svečanom trenutku želim se zahvaliti Vladi Republike Slovenije na usvajanju sporazuma o pravnom položaju IZ-e u Sloveniji. Posebno se zahvaljujem premijeru Janezu Janši što je podržao ovaj sporazum, predsjedniku Komisije za rješavanje otvorenih pitanja vjerskih zajednica ministru pravosuđa dr. Lovri Šturmu, direktoru Ureda za vjerske zajednice dr. Dragi Čeparu. Zahvalnost dugujem i svome timu koji je marljivo radio na sporazumu: gosp. Nevzetu Poriću, Ibrahimu Malanoviću, Almiru Kurspahiću i Refiku Havziji.

 

MUFTI6
Lovro Šturm i Nedžad Grabus

 

     Potpisivanjem ovoga sporazuma osnažen je subjektivitet IZ-e u Sloveniji, jasnije određena polja njenoga djelovanja i omogućena lakša realizacija programa IZ-e u Sloveniji. Ovim činom IZ-a u Sloveniji jasno je prezicirana u slovenski pravni sustav. To će nam omogućiti da našim članovima budemo na usluzi u zavodima gdje je ograničeno kretanje, a posebno da pomognemo bolesnicima u bolnicama.

     Posebno je važan segment koji govori o obrazovnoj i odgojnoj ulozi IZ-e u Sloveniji. Ovim  činom IZ-a se konačno osjeća dijelom slovenskog društva. Mi ćemo dati sve od sebe da razvijamo i dalje njegujemo tolerantan odnos prema svim članovima društva u Sloveniji, da promoviramo demokratske vrijednosti, razvijamo svijest o poštivanju ljudskih prava i na taj način sudjelujemo u jačanju poštivanja prava na individualno opredijeljene svakog pojedinca u Sloveniji. Naša religioznost je poznata po tolerantnom odnosu prema drugim i to ćemo i nastaviti promovirati« kazao je muftija Grabus.    

U nastavku objavljujemo prijevod sporazuma na bosanski jezik:

Na osnovi 21. člana Zakona o vjerskoj slobodi (Sl. l. RS, br. 14/2007) sklapaju Vlada Republike Slovenije i Islamska zajednica u Republici Sloveniji: 

SPORAZUM

O PRAVNOM POLOŽAJU

ISLAMSKE ZAJEDNICE U REPUBLICI SLOVENIJI

Vlada Republike Slovenije i Islamska zajednica u Republici Sloveniji (u nastavku: Islamska zajednica) dogovorili su se: 

I.

SLOBODA DJELOVANJA ISLAMSKE ZAJEDNICE

    Islamska zajednica djeluje slobodno i autonomno po pravilima svoje interne organiziranosti koja su u skladu sa ustavnim i pravnim redom Republike Slovenije kao i vrijednostima i načelima slobodnog i demokratskog društva. 

II.

PRAVNI SUBJEKTIVITET ISLAMSKE ZAJEDNICE

    Islamska zajednica je pravno lice privatnog prava u skladu sa zakonom koji uređuje položaj vjerskih zajednica. 

    Pravna lica privatnog prava su institucije sa sjedištem u Republici Sloveniji koje djeluju u okvirima Islamske zajednice (sastavni dijelovi) i imaju taj subjektivitet po pravilima interne organiziranosti Islamske zajednice. Sastavni dijelovi Islamske zajednice imaju pravo pridobiti vlastiti pravni subjektivitet. Pravni subjektivitet pridobivaju na osnovi prethodne potvrde Islamske zajednice. 

    Pravna lica Islamske zajednice mogu u skladu sa pravnim redom Republike Slovenije pridobiti vlasničko pravo i druga stvarna prava na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

 

III.

SLOBODA PRI ORGANIZIRANJU I IZVOĐENJU VJERSKE I ODGOJNE DJELATNOSTI I JURISDIKCIJE

    Islamskoj zajednici zagarantirana je sloboda bogoslužja, vjerske nastave i svih drugih djelatnosti u skladu sa ustavnim i pravnim redom Republike Slovenije. 

    U skladu sa ustavnim i pravnim redom Republike Slovenije Islamska zajednica organizira i vjerske obrede izvan prostora vjerske zajednice i druga javna okupljanja.

 

IV.

SLOBODA PRI OBLIKOVANJU STRUKTURA ISLAMSKE ZAJEDNICE I IMENOVANJU NJIHOVIH NOSILACA

    Osnivanje, promjena i ukidanje institucija iz 2. pasusa 2. tačke ovog sporazuma u skladu je sa pravilima interne organiziranosti i nadležnosti Islamske zajednice. 

    Nadležna tijela Islamske zajednice, u skladu sa pravilima interne organiziranosti, oblikuju službe i organe Islamske zajednice. 

    Imenovanje, razrješenja, otkazi i premještanje vjerskih službenika ili funkcionera Islamske zajednice u njenoj su isključivoj nadležnosti, odnosno u nadležnosti organa Islamske zajednice.

 

V.

SLOBODA PRI USPOSTAVLJANJU I ODRŽAVANJU KONTAKATA

    Islamska zajednica i njena pravna lica iz 2. pasusa 2. tačke kao i njihovi predstavnici mogu slobodno održavati kontakte sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Isto tako mogu slobodno uspostavljati i održavati kontakte kao i sudjelovati sa islamskim ili drugim ustanovama, organizacijama, zajednicama i drugim pravnim i fizičkim licima u Republici Sloveniji i svijetu. 

    Islamska zajednica tradicionalno je povezana sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

 

VI.

SLOBODA PRISTUPA MEDIJIMA I OSNIVANJA

VLASTITIH MEDIJA

    Islamska zajednica ima istu slobodu, iste uvijete i ista prava pri osnivanju i vlasništvu medija kao i druga pravna lica u Republici Sloveniji. 

    Islamska zajednica ima isto kao i druga pravna lica mogućnosti dostupa do javnih i drugih medija.

 

VII.

SLOBODA PRI OSNIVANJU UDRUŽENJA

    Pravna lica Islamske zajednice mogu u skladu sa pravnim redom Republike Slovenije osnivati udruženja.

 

    U skladu sa pravnim redom Republike Slovenije mogu pripadnici Islamske zajednice slobodno osnivati svoja udruženja s namjerom i ciljevima koji su povezani sa djelovanjem Islamske zajednice i u njima slobodno i javno djelovati.

    Islamska zajednica i njena pravna lica mogu osnivati fondacije koje se osnivaju i djeluju u skladu sa pravnim redom Republike Slovenije.

 

VIII.

SLOBODA OSNIVANJA OBRAZOVNIH I ODGOJNIH USTANOVA

    Islamska zajednica ima pravo osnivati obrazovne i odgojne ustanove, đačke i studentske domove kao i druge slične ustanove i u njima slobodno izvršavati obrazovnu i odgojnu djelatnost po vlastitim statutima u skladu sa ustavnim i pravnim redom Republike Slovenije. 

    Država podržava te ustanove pod jednakim uvjetima kao što podržava i druge takve privatne ustanove. 

    Status đaka, studenata i odgojenika tih ustanova izjednačen je sa statusom đaka, studenata i odgojenika u drugim javnim ustanovama.

 

IX.

OČUVANJE HISTORIJSKE I KULTURNE ZAOSTAVŠTINE

    Nadležni državni organi i organi Islamske zajednice u skladu sa područnim propisima sudjeluju pri očuvanju i održavanju kulturnih spomenika i drugih kulturnih dobara i arhiva koji su u državnom vlasništvu ili u vlasništvu Islamske zajednice, a tiču se Islamske zajednice. 

    Islamska zajednica ima pravo, u skladu sa zakonima Republike Slovenije, graditi i održavati prostore i zgrade za bogoslužje, druge vjerske obrede kao i za druga okupljanja i ima pravo do slobodnog dostupa do njih.

 

X.

OPĆA PRAVA I VJERSKA DJELATNOST U BOLNICAMA, STARAČKIM DOMOVIMA, ORUŽANIM SNAGAMA, POLICIJI I POSEBNIM USTANOVAMA

    U Republici Sloveniji osigurano je cjelovito poštivanje vjerske slobode pojedinaca i grupa pojedinaca u bolnicama, lječilištima, zatvorima, kasarnama i drugim ustanovama gdje je kretanje ljudi koji se u njima nalaze ograničeno ili onemogućeno. 

    Islamska zajednica ima pravo u tim ustanovama u skladu sa područnim propisima osiguravati vjerske duhovne usluge.

 

XI.

IZJEDNAČAVANJE ISLAMSKIH HUMANITARNIH ORGANIZACIJA SA DRUGIM HUMANITARNIM ORGANIZACIJAMA

    Islamska zajednica i njena pravna lica imaju pravo, u skladu sa ustavnim i pravnim redom Republike Slovenije, osnivati ustanove, odnosno organizacije koje se bave humanitarnim radom i društvenom solidarnošću. 

    Humanitarne i socijalne islamske ustanove i organizacije koje se bave humanitarnim radom i društvenom solidarnošću, a koje su organizirane u skladu sa slovenskim pravnim redom su, na osnovi olakšica, pomoći i drugih poticajnih mjera, izjednačene sa drugim sličnim humanitarnim organizacijama u državi.

 

 

            Nedžad Grabus                                                             Dr. Lovro Šturm

muftija i predsjednik Mešihata                                                     predsjednik

  ISLAMSKE ZAJEDNICE                                                 KOMISIJE VLADE RS

                  U REPULICI SLOVENIJI                                     ZA RJEŠAVANJE OTVORENIH PITANJA

                                                                                       VJERSKIH ZAJEDNICA

 

U Ljubljani, 9. jula 2007. god.