A+ A A-

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike bogatija za još jednu džamiju

crkva_rochesterAutor: Aiša Purak

Džematlije Ročestera su napokon kupili dugo očekivani objekat  napuštenu crkvu koja će biti renovirana i korištena za vjerske potrebe džematlija.  Objekat  je u potpunosti isplaćen i  renovacija objekta je u toku. Gotovo dvije decenije  Bošnjaci Ročestera su svoje vjerske obrede i potrebe obavljali u prostorijama turske džamije "Hamidija."  Zbog izuzetne gostoprimljivosti  i  otvorenosti prema Bošnjacima od strane turskog imama I džemata, Bošnjaci Ročestera nisu žurili niti imali posebnu potrebu za sopstvenim prostorijama. Međutim, nakon dolaska Imama, Enes ef. Tralješić žarka želja za sopstvenim objektom i predavanja na svom jeziku obuzela je naše bošnje. Tako da je 26. oktobar, 2011 godine. postao  historijski dan za Bošnjake Ročestera-SAD  jer su napokon postali vlasnici svog prvog vjerskog objekta a samim time i naša Islamska Zajednica U Americi postala bogatija za još jedan objekat/vakuf. 

U subotu, 12. novembra 2011. godine, povodom Kurban Bajrama ali i da se proslavi i podijeli radost kupovine prvog vjerskog objekta u Ročesteru,  održano je bajramsko sijelo. Prisutnima se prvo obratio  imam Enes ef. Tralješic čestitajući prisutnima Kurbanski bajram. U svom kratkom obraćanju je  naglasio da svaka osoba treba da bude svjesna svojih riječi i dijela jer ćemo po njima biti pitani i spominjani. Napomenuo je važnost poštovanja institucije braka kao i međusobno poštovane među supružnicima.  Ispred džematskog odbora  džematlijama  se obratio  gospodin Bakir  Bibezić koji je u kratkom izlaganju obavijestio prisutne o  budućim planovima džematskog odbora kao i  financijskom stanju džemata.

Zatim je pozornica i mikrofon ustupljen Horu Sabur koje je i ovaj put prisutne oduševio svojim bogatim repertoarom. Posebno je zapažen nastup mladih članova hora Sabur. Kako jedan džematlija na kraju programa reče: "Hor Sabur nam je mehlem za dušu a praznik za oči. Da Vas Allah dz.š  nagradi za Vaš trud. Bez Vas naš grad bi bio prazan a sijela pusta."  Posebnu radost su osjećali roditelji slušajući i gledajući svoju dječicu kako im uče bosanske ilahije. Mame, babe, nane, djedovi, kao i sva  ostala bližnja i daljnja rodbina nisu krili  ponos gledajući svoje slavuje sa mikrofonom u ruci kako svojim ljupkim glasićima, kroz Ilahije i Kaside, veličaju Allah d.ž.

Prisutnima se obratila i muallima Aiša Purak u ime hora Sabur. Svim džematlijama je čestitala Kurban Bajram i uputila čestitke odboru džemata Ročester kao i džematlijama na kupovini objekta.  Zatim je dodala: " Iz različitih razloga neki  članovi hora Sabur nisu više s nama, tako da bih iskoristila ovu priliku da u funkciji direktora hora Sabur  im se svima srdačno zahvalim, na  učešću i doprinosu koje su dali horu i da  ima poželim svako dobro u njihovom budućem životu.

Ostalim članovima hora kao i njihovim roditeljima, muževima, hanumama, od srca se zahvaljujem i molim Allah dz.š da ih nagradi svakim hairom za njihovu istrajnost i doprinos koju daju ovom našem džematu, muslimanskim džematima drugih etničih grupa u našem gadu  pa i gradu Rochesteru  s obzirom da je ovaj hor veće nastupao u Art Memorijal Galeriji grada Ročestera i tamo predstavljao našu Bosnu. Na kraju bih posebno istakla nekoliko članova hora Sabor koje su stubovi ovog hora. Prvo  Merjema Purak. Kad niko ne može, Merjema može. Merjema uči Ilahije na nekoliko jezika uključujući: Arapski, Turski, Bosanski I Engleski.  I slušati je na svakom  od ovih jezika  je veliko zadovoljstvo.

Druga osoba koja je isto tako od samog početak ovog hora je Dina Bijelić. Iako Dina još uvijek ne želi da bude solista, naša Dina drži pola hora. Svojim nesebičnim angažmanom i jakim glasom Dina je naš nezamjenjiv član. Redovna je na svim probama i nastupima i svojim prisustvom je ukras horu.  Dino, hvala ti na tvom dosadašnjem radu i nadam se  da ćeš još dugo godina biti s nama.   Naravno, velika zasluga pripada tvojoj mami, Medini hanumi  koja tebe i tvoje sestre redovno dovodi, na časove vjeronauke i na probe hora.

Još bih željela da istaknem rad i doprinos Denisa  Mutapčić koja je član hora više od dvije godine.  Denisin talenat nam je  već poznat ali ono što ja lično najviše cijenim kod Denise je njena radna navika, njeno nesebično zalaganje ne samo za ovaj hor nego i za dobrobit naše zajednice kao i njen lijep ahlak."  

Molim sve džematlije grada Ročestera da uključuju svoju djecu na vjeronauku i hor tako da bismo imali koga učiti i na koga  znanje prenositi. Ujedno molim Allah dž.š da ukabuli naš rad i trud i da nas sve obilno nagradi  te da nas ujedini u službi na Njegovom Putu.  Esselamu Alejkum."

(www.mesihat.org)