A+ A A-

ZNAK NJEGOVE MILOSTI

brod (Custom)     Jedini preživjeli putnik na brodu, koji je potonuo, uspio se prebaciti do nenaseljenog otočića. Iz dubine srca, na sve načine, molio se Bogu za spas. Pogledao bi na sve strane, ponajviše se zagledajući u nebo, ali nikakve pomoći ni spasa nije bilo na pomolu.   Najposlije, kada je iscrpio sve svoje dove i kada je počeo gubiti nadu u spas, odlučio je da od pruća i drugog dostupnog materijala sebi sagradi kućicu kako bi se zaštitio od vjetra i hladnoće i kako bi neke od svojih ličnih stvari mogao skloniti.

     Jednog dana, vraćajući se iz potrage za hranom, svoju kućicu je zatekao u plamenu iz kojeg se dizao gust dim. Ono najgore već se je desilo. Sve je nestalo u plamenu. Skrhan i ispunjen strahom, brigom i tugom uzviknuo je: "Bože, kako si mi ovo mogao učiniti?"

     Sutradan, rano ujutro, probudio ga je zvuk broda, koji se primicao obali. Došao je da ga spasi. "Kako ste znali da sam ovdje?" upitao je iznenađeno, ali sa zahvalnošću. "Vidjeli smo dimni signal." Odgovorili su.

     Najlakše je izgubiti nadu kada stvari krenu negativnim tokom. Treba znati da je Bog dž.š. uvijek sa nama. Ako ga se sjetimo onda kada nam je lijepo, On će nas se sjetiti kada nam je teško.
     Zapamti, kada Ti "kućica" drugi put izgori, možda je to tek znak da je Njegova milost na putu. Kada nas bilo kakve nedaće zadese, treba učiniti sve što smo u stanju i kazati: Uzvišeni ima odgovor za njih.

 Zločin i kazna!!!

     Naša Bosna i Hercegovina je doživjela brodolom. Mnogi su izginuli, a oni što su preživjeli, čine sve što znaju i umiju da se na otoku, koji je svijet prepustio samom sebi, spase. Molili su Boga za spas, pokopavali svoje poubijane, popravljali svoje porušene kuće, tvornice i džamije, škole i medrese. I tužili su agresora međunarodnom sudu pravde za genocid. Odgovor je stigao i sve nas iznenadio. Ipak, Srebrenica je izdvojena kao vječni dimni signal da skreće pažnju čitavoga svijeta na zločin.

Pomoć i spas je na putu. Pravda se neće moći izbjeći. Ona jeste spora, ali ipak dostižna.
S. Agić