A+ A A-

U NEW YORKU OBILJEŽEN DAN GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA SREBRENICE I BiH

njujork_genocid (Custom)     U New Yorku u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru povodom 11. jula - Dana genocida, u srijedu večer je obilježena 12. godišnjica od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima Srebrenice i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

     Gosti večeri su bili Muhamed Šaćirbey, bivši ambasador BiH u UN-u i Emir Ramić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, te preživjeli svjedoci genocida Senahid Halilović i Fikret Bećirević, koji su nakon višednevnog pješačenja bosanskim planinskim vrletima a danas poznatim putem Marša smrti stigli do slobodne teriterije. Program je vodio Uzeir Ramić, član UO KBSA.
     Ambasador Šaćirbey u uvodnom izlaganju govorio je o Srebrenici i Žepi, institucionalizaciji genocida, presudi Međunarodnog suda pravde, krivici Srbije i Crne Gore za počinjeni genocid u Srebrenici i cijeloj BiH, zatim zašto se Dodik sa svojom svitom susprotstavlja jedinstvenoj policiji u BiH, te o Daytonskom sporazumu koji je, kako je rekao Šaćirbey, "bio samo kao polazna osnova za uspostavljanje mira u BiH a koji danas treba poništiti jer je više nego očigledna kočnica napredka BiH". Ambasador Šaćirbey posebno je naglasio da je "Dayton bio plan koji je potpisan i sa strane, odnosno potpisnici su Beograd i Zagreb, znači iz vana, a Bosna treba da se oslobodi Daytona i da se gradi iznutra, a tj. i sa Bošnjacima i sa Srbima i sa Hrvatima, koji vide tu zemlju kao njihovu u cjelini i koji su spermni investirati napredak zajedničke domovine".
Da podsjetimo da je Muhamed Šaćirbey jedini od potpisnika Daytonskog sporazuma povukao svoj potpis.
     „Kada predstavnici međunarodne zajednice i pojedini članovi Clintonove administracije nisu mogli postići dogovor sa legitimnim vlastima BiH o bilo kakvoj zamjeni teritorije Bosne i Hercegovine sa srbijanskim okupatorom, posebno kada su u pitanju Srebrenica i Žepa i Goražde, onda su otputovali zločincu Miloševiću u Beograd, sa kojim su sklopili dogovor i savez o zauzimanju Srebrenice i Žepe koji su bili „zaštićena zona UN-a" - rekao je Šaćirbey posebno naglašavajući nečasnu ulogu Richarda Holbrookea. "Međunarodna zajednica je izdala Srebrenbicu i Žepu, u kojima su srbijanske snage nakon zauzimanja počinili genocid nad bošnjačkoj djeci, mladićima, starcima, djevojkama, ženama..." - rekao je Muhamed Šaćirbey u uvodnom izlaganju. On je u nastavku pohvalio rad i angažiranost Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, te posebno pohvalio inicijativu osnivanja Muzeja genocida u Washingtonu.
     Predsjednik KBSA Emir Ramić na početku izlaganja osvrnuo se na izjave premijera genocidne tvorevine Milorada Dodika iz čijeg kabineta sve češće stižu fašiziodne poruke na e-mail KBSA. "Dodikovo žigosanje bošnjačkog naroda kao islamsko-terorističkog, kao specijalne opasnosti od bijelih evropskih muslimana, je dio prljave igre na koju intenzivno igra srpski lider, naročito poslije Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike u Seattlu i Skupštine KBSA" - rekao je Ramić. On je prisutnima statististički prikazao stradanje Srebreničana u genocidu koji su počinile srpsko-crnogorske snage.
     "Srpske snage su zvjerski pobile više od 8000 Bošnjaka. U strukturi ubijenih 99,36% je bilo muškaraca. Najviše pobijenih je bilo u starosnoj grupi 20 - 25 godina, 15,3%. Udio radno sposobnog u strukturi pobijenog stanovništva iznosio je 96,03%. Srpski agresor je izvršio genocid čije posljedice nikada neće biti sanirane. Pored zločina genocida, srpske snage su izvršile potpuno etničko čišćenje protjerivanjem ženskog i preostalog muškog stanovništva. Blizu 6000 djece je ostalo bez roditelja" - naglasio je Ramić.
     Svjedok genocida Senahid Halilović na početku obraćanja je rekao: "Nakon svega što sam preživio i stradanja više od 70 članova moje uže porodice, nekada poželim da uopće nisam rođen", rekao je drhtavim glasom, nastavljajući: "Strahote puta Marša smrti i kada bi me tjerali mitraljezom nikada ne bih mogao zaboraviti". Halilović se u nastavku više osvrnuo na političke tokove u BiH. "Politika u BiH je mutna voda", kaže Halilović "politički vrh u BiH, uključujući i bošnjački, ne želi da kaže istinu o Srebrenici. Žalosno je da je naš vrh vjerovao stranim silama, i to baš onda kada su se Holbrooke i Akashi dogovarali sa Miloševićem o izdaji "Zaštićene zone" Srebrenice i Žepe". Halilović je posebno naglasio: "Odgovorno tvrdim da sam u okupiranoj i razoružanoj Srebrenici još u maju 1995. godine čuo Karadžića kako preko srpske televizije poručuje da će zauzeti Srebrenicu, Žepu i Goražde, i time najavio genocid". U srpsko-crnogorskom genocidu u Srebrenici Haliloviću su iz najbliže rodbine stradali tri brata i otac, ali kako on kaže: "i nakon svega što se dogodilo jasno poručujem da sam spreman sa porodicom da se vratim u Srebrenicu samo neka mi obezbijede posao".
     Posebno je bilo teško slušati potresno svjedočenje Fikreta Bećirevića. Nego sudbina Srebreničana je puna ovakvih i sličnih svjedočenja. Bećirević je na samom početku ustvrdio: "UNPROFOR nakon što nas je razoružao nikada nije bio na linijama razdvajanja oko Srebrenice. To je jedan od pokazatelja da su skupa sa četnicima pripremali stradanje naroda ovog kraja, a ponašanje Holandskog bataljona i počinjeni genocid je odgovor na sva pitanja, naravno ako postoji bilo kakva dilema o agresiji, genocidu i umiješanosti međunarodnih moćnika". U nastavku je govorio u vremenu u kojem se našao kada nije mogao odgovoriti na pitanja svoje djece "šta će se dogoditi sa njima i kuda dalje"?! Nakon što se u jednom selu iznad Srebrenice sreo sa ocem, i on ga pitao šta dalje? Nije znao odgovor. "Otac je sam odlučio riječima, 'star sam i idem u Potočare', možda mi neće ništa. Od tada se nikada više nisam vidio sa njim. Stradao je u genocidu, kao i desetine hiljada drugih", rekao je između ostaloga Bećirević.
     U vjerskom dijelu programa uz imama domaćina Salema-ef. Cecunjanina, tewhid su proučili imami Islamskog centra Plav-Gusinje dr. Bajram-ef. Mulić, koji se također obratio prisutnima i Kemal-ef. Bektešević, te Nedžad-ef. Avdović, imam u Islamskom centru u Brnoxu.
     Nakon klanjanja akšam namaza prisutni su postavljali pitanja ambasadoru Šaćirbeyu i predsjedniku Ramiću, tako da se se diskusija odvile do ponoći.
     Pored njujorških Bošnjaka ovogodišnjem obilježavanju genocida koje je održano u BHIC prisustvovalo je i nekoliko nemuslimana, velikih prijatelja Bosne. (Esad Krcić)

(http://www.bosnjaci.net)