A+ A A-

OBAVJEŠTENJE O OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI ŠIROM NJEMAČKE

Avangarda_BiH_LOGO_big    Povodom 12. godišnjice genocida u Srebrenici Avangarda BiH e.V. je u saradnji sa medijskom kompanijom Infoscreen realizovala projekat kojim će se javnost podsjetiti na ovaj najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

    U okviru ovogodišnjeg projekta u trajanju od tri dana, to jeste 10., 11. i 12. jula 2007 godine, svakim danom od 6.30 do 24.00 sata periodično će biti projecirane dvije animacije na sveukupno 230 monitora Infoscreen-a u 19 njemačkih gradova. Na spotovima će posebno biti istaknuta internet stranica www.dontforget-srebrenica.de , koja sadrži pregled i historijat ovog genocida na njemačkom jeziku.

    Dvije zasebne animacije će podsjetiti gledaoce na genocid u Srebrenici, te posebno na činjenicu da ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek nisu lišeni slobode.

    Ovim putem Avangarda BiH e.V. najoštrije osuđuje genocid nad građanima Bosne i Hercegovine zbog njihove vjerske pripadnosti, koji je počinjen od strane srpskih vojnih snaga. Ovaj zločin je nadmašio sva druga zbivanja u Evropi u novije vrijeme. Ogorčeni smo što nakon hapšenja ratnog zločinca Slobodana Miloševića, Radovan Karadžić kao i Ratko Mladić još nisu uhapšeni i što politika čitavog svijeta ne pokazuje iskrenu volju da obavi svoju dužnost. Ovogodišnju odluku Haškog suda u procesu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore ne želimo komentarisati, smatrajući je djelimično kontradiktornom i donesenom bez korištenja svih dokaznih materijala po ovom pitanju.

    Smatramo da se svi građani Bosne i Hercegovine, kao i cijela Evropa moraju suočiti sa ovim zločinom i da «Srebrenica» mora postati simbol, koji poziva na borbu protiv nacionalizma i fašizma, koji je ponovo došao do izražaja u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.

    Naš primarni cilj jeste da podsjetimo na žrtve i poslijedice ovog zločina. Dugotrajni cilj svima nama mora biti da ne dozvolimo zaborav u namjeri da se nasilje i zlo u Bosni i Hercegovini, na Balkanu niti bilo gdje drugo, nikome ne ponovi.

    Avangarda BiH e.V.
    Udruženje mladih iz BiH u Minhenu
    www.dontforget-srebrenica.de
    Poštansko sanduče 10 01 14
    80075 Minhen

www.bosnjaci.net