A+ A A-

"KRAJIŠKO SRCE" DOČEKUJE MUSAFIRE IZ CIJELOGA SVIJETA

bosanska_krupa    U Jezerskom kod Bosanske Kru­pe sedmog dana tekućeg mje­seca jula, održaće se velika jed­nodnevna kulturno - vjerska manifestacija "U zagrljaj Bosni i Her­cegovini - Jezerski 2007", prva ovakva manifestacija u našoj domovini, posve­ćena svim dobrim ljudima, koji su u ra­tu udomili i zbrinuli muhadžere - izbje­glice. Dok ovaj broj lista "Preporod" bu­de u vašim rukama, put Jezerskog će krenuti prvi gosti iz najudaljenijih dije­lova BiH i inozemstva, koji žele biti su­dionicima ove manifestacije, čiji je or­ganizator Udruženja građana "Krajiš­ko srce".

    Kako je već u nekoliko navrata pisao naš list, naselje Jezerski, koje se nalazi na desetom kilometru od Bosanske Kru­pe, najmanje je slučajno odabrano za mje­sto održavanje ovog jedinstvenog kultur-no-vjerskog skupa. Samo u jednom danu, ratne 1992.godine, oko 4.000 stanovnika ovog naselja prihvatili su i zbrinuli 13.500 muhadžira sa područja bosanskokrupske i bosanskonovske općine. Time je Jezerski postao simbolom prihvatilišta prognanika u minulom ratu. 

    Od ideje do realizacije

    Ideja za održavanje manifestacije pote­kla je prošle godine, u mjesecu novembru, kada je održan i prvi sastanak Inicijativ­nog, odnosno Organizacionog odbora, da bi se tokom proteklog vremena dosta uči­nilo na ovom velikom projektu, koji je eto u fazi realizacije. Podsjećanja radi, među prvima s projektom su upoznati i podrš­ku dali: reisu-1-ulema IVZ u BiH, prof. dr. Mustafa ef. Cerić, muftija Bihaćki Hasan ef. Makić, čelnici Unskog-sanskog kanto­na, a tokom priprema delgacija Udruže­nja "Krajiško srce", upriličila je susrete sa predsjednikom SDA BiH gosp. Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA u Hr­vatskoj i članom Hrvatskog sabora Šemsom Tankovićem, predsjednikom Medžli-sa IZ Zagreb Mirsadom Srebrenkovićem, predsjednikom Stranke za BiH i članom predsjedništva BiH dr. Hansom Silajdži-ćem, predsjednikom USK Osmanom Ćehajićem, te velikim brojem drugih javnih ličnosti iz BiH, predsjednicima udruže­nja u dijaspori, članovima u klubovima u kojima se okupljaju Bošnjaci u zapadnoe­vropskim zemljama. 

    Širom otvorili vrata 

    U razgovoru sa Rasimom Ramićem, predsjednikom Udruženja "Krajiško sr­ce", saznajemo kako će u Jezerski prvi go­sti stići i par dana ranije, a ozvaničen je i program jednodnevne manifestacije, ko­ja je najavljena i džambo plakatima di­ljem BiH, te medijskim pokroviteljstvom

    FTV, u čemu je svoj puni doprinos dao i list "Preporod" sa glavnini i dogovornim urednikom Azizom Kadribegovicem, na Čemu su organizatori posebno zahvalni.

    U ratu smo otvorili svoja vrata i srca muhadžirima, a evo to Činimo i u miru na­šim musafirima, ma odakle god oni došli. Ništa nismo prepustili slučaju, svi smo na nogama i manifestacija može početi - ka­že nam Rasim Ramić i s ponosom ističe kako je za ovu priliku izgrađen impozan­tan objekat u kome će još 6. jula biti pri­mljene prve zvanice. U iskrenom nijetu i radosti očekujemo dolazak najeminentnijih ličnosti iz vjerskog, javnog i kultur­nog života, a Jezerani će posebno biti sret­ni ako budu imali priliku da ugoste reisu-u-ulemu IVZ BiH dr. Mustafu ef. Cerića - kaže prvi čovjek Udruženja "Krajiško sr­ce" i dodaje će se na manifestaciji održati i okrugli sto na temu:"Bošnjaci, bh. izbje­glice kroz historiju". - Na Okruglom sto­lu, očekujemo učešče prof. Mustafe Merniša, prof. dr. Džemaludina Latića, prof. dr. Mirsada Veladžića, prof. dr. Hasana ef. Makića, prof. dr. Fuada Seđića, Edhema ef. Čamdžića, Sulejmena Tihića i drugih - kaže Ramić i ističe kako će se u Jezerskom naći i predstavnici diplomatskog kora u BiH, predsatvnici bh. diajspore, predstav­nici institucija vlasti u Unsko-sanskom kantonu... 

    Učesnici program

    Podno stare tvrđave Jezerski Grad, na monumentalnoj pozornici, u centralnom programu manifestacije, naći će se broj­ni učesnici. Sedin Mehadžić, član Organi­zacionog odbora kazuje: - U programu, Či­ji je muzički producent Sead Žele Lipovača, potvrdili su učešće borovi: "Arabeska" iz Zagreba, "Sejfulah" iz Konjica, hor Me­drese "Džemaludin ef. Čaušević" iz Cazi­na, "Gazije" iz Bužima, "El-Fatih" iz Sara­jeva, Tursko-bosanski hor iz Istambula... Kako smo ranije najavljivali, u programu manifestacije učestvuju hafizi Aziz ef. Alili iz Zagreba, Senad ef. Podojak iz Welsa u Austriji, Ismet ef. Spahić, te hafizi Curkić iz Sanskog Mosta, Bugari i Čančar iz Sa­rajeva, Malkić iz Beča i Šahinović iz Cazi­na - kaže Mehadžić i dodaje kako su vo­ditelji programa Meliha Fakić i Tarik Helić. Na impozantnom podiju dekorisanom cvijećem, širokom 25 metara, sa "amfitea­trom" dubine 15 metara i munarom viso­kom 25 metara, nači će se i drugi učesni­ci, programa centralne manifestacije. Su­deći po svemu onome što se može vidje­ti ovih dana u Jezerskom, domaćini će po­novo pokazati svoju gostoljubivost i ple­menitost, kako su to već dokazali u naj­teže ratno vrijeme. Otud s ponosom isti­ču: "Ova manifestacija je zahvalnost svim dobrim ljudima koji su tokom agresije na BiH ugostili makarjednog izbjeglicu!"

MUSTAFA SMAJLOVIĆ