A+ A A-

Jevmu-Ašura svečano obilježena u Kotor-Varošu

Već na samom početkom nove hidžretske 1433. godine pred nama je jedan odabran dan, dan "Jevmu-l-Ašure". To je dan koji se još naziva i "Idu-l-Enbija" (Bajram Božijih poslanika).

Malo koji Božiji poslanik je boravio na dunjaluku, a da nije vezan za taj dan, da nije Allah dž.š. na bilo koji način ukazao na milost svojim odabranicima i miljenicima na taj dan.

asura-kotor-varos-2011

Allah dž.š. u Kur'anu kaže da je podijelio vrijeme na dvanaest mjeseci, a  od tih dvanaest mjeseci četiri su odabrana (Ešhurul-hurum). Mjeseci u kojima je bilo zabranjeno prolijevanje krvi ili vođenje ratova, još i prije Islama, a  poslije su ih muslimani prihvatili, kao takve. Od ta četiri odabrana mjeseca prvi je Muharrem, pa onda Redžeb, Zul-kade i Zul-Hidždže. Dakle, prvi mjesec u našoj hidžretskoj godini je jedan od odabranih mjeseci u kojem se  nalazi i jedan od mubarek dana. Deseti dan muharrema ili Jevmu-Ašura je mubarek dan i svi su ga narodi i prije islama poštovali i cijenili.

Jevmu-Ašura u Kotor-Varošu već tradicionalno se obilježava u džematu Večići, a tako je bilo i ove godine. Nakon zajedničkog klanjanja jacije namaza u Večićkoj tekiji okupio se mahšer svijeta da prisustvuje kelime i tevhidu i vazi nasihatu.

Prije učenja tevhida prisutnima se obratio Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić koji je prisutnima govorio o 10. muharremu i njegovim vrijednostima, kao i o Božijim poslanicima za koje je Jevmul-Ašura vezana, a i Hasanu i Husejnu koji su vezani za Ašuru.

Također u svome obraćanju Muftija je pozvo prisutne da se drže Kur'ana i Sunneta i da budu istrajni u praktikovanju hanefijskog mezheba i da se okane besposlica i bespotrebnog govora, od kojih nikakve koristi neće imati. Na kraju obraćanja Muftija banjalučki čestitao je džematu Večići i njihovom imamu Ekrem ef. Hodžiću  na organizaciji i dočeku u svome džematu.

Tevhid je predvodio Miralem ef. Avdić, a dovu proučio glavni imam Medžlisa IZ Kotor-Varoš h. Samir ef. Delić.

Po završetku tevhida prisutni su se počastili ašurom i kahvom koju su pripremile vrijedne džematlije Večića.

Nijaz Duzan