A+ A A-

UMJERENI BOSANSKI MUSLIMANI NISU USAMLJENI

amerika    Želimo izgraditi jake mostove s muslimanskim zajednicama u Evropi, i to izmedju ostaloga radimo uspostavljajući bolju suradnju s mladima u takvim evropskim zajednicama, pitajući ih kakvi su njihovi problemi, te predstavljajući im bolje islam u Americi - kaže u kraćem intervjuu za Glas Amerike Farah Pandith, viši savjetnik pomoćniku državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

    Postoji mit kojeg želimo razbiti, a koji kaže da je Amerika u ratu s Muslimanima, kaže gospodja Pandith i nastavlja:

    Naravno da to nije istina. Milijuni Muslimana živi u Americi, živi slobodno, i moli se Bogu slobodno. Oni su američki gradjani i ponosno su na to da su Amerikanci. Ono što mi želimo jest ponuditi dodatne mogućnosti za dijalog, i da se smanji fokus, kroz vlastita saznanja, na ekstremnim slučajevima koji tvrde da Amerika ima neki problem sa Islamom - jer nema.

    Druga izuzetno važna stvar je da postoji nekakvo uvriježeno vjerovanje da demokracija i islam ne mogu zajedno. To je netačno. Milijuni muslimana živi u Americi, milijuni muslimana živi u Evropi; 150 milijuna Muslimana živi u populacijski najvećoj demokraciji na svijetu - Indiji. Što se može obezbijediti više prilika za razgovor i razmjenu, veće su mogućnosti da se izgrade mostovi. Zato je jučerašnje obraćanje predsjednika u washingtonskoj džamiji toliko važno: po prvi puta je jedan američki predsjendik objavio imenovanje posebnog izaslanika za Organizaciju islamske konferencije. 

    VOA:

    Bosanski muslimani su, kako ih neki zovu, suvremeni muslimani, oni koji prakticiraju umjerenu formu Islama - ali su isto tako ,čini se, usamljen slučaj. Kakva je vaša poruka njima?

    Farah Pandith:

    Mislim da nisu usamljeni, i vjerujem da postoji mnogo glasova koji pozivaju na umjerenost. Na žalost, postoje i ekstremni glasovi kojima se daje velika medijska pažnja. Istina je, ako pogledate na činjenice na terenu, šaka je krajnje ekstremnih, a velika većina umjerenih koji osudjuju viziju u koju vjeruju ekstremisti. Sreća, puno se toga odskora dogadja u smislu dijaloga, razmjene mišljenja na konferencijama, istupima umjerenih muslimana u medijima, gdje oni govore koliko je pokvarena takva vizija islama... Zato vjerujem da se stvari kreću naprijed, i zato vašoj publici kažem: niste sami. Što više uspijete pojačati svoje glasove, svijet će biti bolji!