A+ A A-

VATIKAN ZABRINUT ZA HRVATE U BiH

kardinal_puljic    Papa Benedikt XVI. jučer je primio vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, koji ga je upoznao s položajem Hrvata katolika u BiH, ekskluzivno doznaje Večernjak.

     Kardinal Puljić je prije toga razgovarao s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom, kojemu je uručio pismo o stanju Katoličke crkve u BiH. U Vatikanu se razgovaralo i o procesu ustavnih promjena u BiH, a Sveta Stolica je nekoliko puta izražavala zabrinutost zbog neravnopravnog položaja Hrvata, ponajprije u diplomatskoj aktivnosti.

     Papu Benedikta XVI. upoznao sam s položajem Katoličke crkve i općim stanjem u zemlji, a prije toga sam tajniku Svete Stolice uručio pismo.

     ''Rekao sam mu da se u BiH treba donijeti novi Ustav i da Sveta Stolica o tome treba biti upoznata'' - rekao je kardinal Puljić u telefonskoj izjavi iz Vatikana. Doznaje se kako će se Vatikan već u rujnu očitovati o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini. Sadržaj toga očitovanja za sada je nepoznat, kao i hoće li biti javno iznesen.

     Kardinal Bertone pokazao je zanimanje i s velikom pažnjom saslušao kardinala Puljića, koji je i u pismenom obliku ostavio svjedočanstvo o stanju Katoličke crkve u BiH. Kardinal Puljić iznio je podatke o slabom povratku Hrvata katolika, kao i pomoći u tome procesu.

     Kardinal Puljić  izrazio je zadovoljstvo što je administracija u Vatikanu izvanredno upoznata sa stanjem u BiH, a napose položajem Hrvata katolika. Dodao je kako je za to ponajprije zaslužan aktualni papinski nuncij Allessandro DErrico. 

(Pincom.info)