A+ A A-

BENEDIKT XVI. VRATIO DVOTREĆINSKU VEĆINU ZA IZBOR PAPE

papa     Papa Benedikt XVI. vratio je tradicionalno pravilo Rimokatoličke crkve koje propisuje da je izbor Pape valjan samo ako je kandidata podržalo najmanje dvije trećine kardinala koji sudjeluju u konklavi.

     Promjena se nalazi u Motu Proprio Apostolskom pismu, objavljenom u utorak na latinskom jeziku na službenoj internetskoj stranici Vatikana.

     "Objavljujemo Motu Proprio kojim Sveti otac Benedikt XVI. vraća tradiocionalnu normu glede većine potrebne za izbor Pape.

     Pravilo o dvotrećinskoj većini ublažio je Benediktov prethodnik Ivan Pavao II. u dokumentu Universi Dominici Gregis iz 1996., koji je za cilj imao moderniziranje izbora Pape. Ivan Pavao II. tad je odredio da će u izboru Pape biti dovoljna jednostavna većina od 33. ili 34. kruga glasovanja, ovisno o tome počne li glasovanja ujutro ili poslije podne.

     Vatikanski stručnjaci smatraju kako je tu promjenu bivši Papa uveo kako bi onemogućio konklave da odugovlače izbor u slučaju izrazitog nesuglasja oko kandidata, ali se to pokazalo nepotrebnim jer je Benedikt XVI. izabran već u četvrtom krugu glasovanja s velikom većinom glasova, čime je to postala jedna od najkraćih konklava u modrenoj povijesti.

(jutarnji.hr)