A+ A A-

ZA KOMUNISTIČKU TAJNU SLUŽBU RADILO 12 POLJSKIH BISKUPA

poljska_agenti     Posebna komisija Rimokatoličke crkve u Poljskoj, kojoj je zadaća bila ispitati dokumente komunističkih tajnih službi kako bi utvrdila moguću povezanost poljskih crkvenih dužnosnika s njihovim aktivnostima, objavila je danas da je prema njezinim saznanjima oko 12 danas živih biskupa imalo veze s tajnim službama.

     Nakon šest mjeseci rada komisija je utvrdila da je među 132 biskupa oko 12 njih bilo registirano kao "tajni suradnici" ili "operativni kontakti" tajnih službi, dok je jedan biskup bio registriran kao "agent obavještajnih službi".

     Istodobno, nadbiskup Slawoj Leszek Glodz, koji je bio zadužen za nadzor rada komisije u ime poljskih biskupa, upozorio je da su dokumenti iz arhiva tajnih službi "nepotpuni i kaotični" te da "ne pružaju pouzdane pokazatelje o razmjeru i jačini moguće svjesne i hotimične suradnje" biskupa s komunističkim službama.
     Odluku o osnivanju komisije poljski biskupi donijeli su nakon skanadal u siječnju kada je novoustoličeni varšavski nadbiskup Stanislaw Wielgus morao odstupiti zbog otkrića da je surađivao s komunističkim tajnim službama.

(jutarnji.hr)