A+ A A-

POMOĆ ISLAMSKE BANKE ZA RAZVOJ MEDRESAMA I ODRŽIVOM POVRATKU

isalmska banka     U hotelu „Terme" na Ilidži u nedjelju su potpisani ugovori o davanju granta za proširenje Karađoz-begove medrese u Mostaru u iznosu od 395.000 američkih dolara, za renoviranje Behram-begove medrese u Tuzli od 290.000 dolara i pokretanje mikrofinansijske linije za poljoprivrednike u iznosu od tri miliona dolara.

Povoljni uslovi
     Ugovor su potpisali predsjednik Islamske banke za razvoj (Islamic Development Bank-IDB) dr. Ahmed Muhamed Ali i direktor Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić, a svečanost je uveličao i nekadašnji premijer Malezije i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Mohamed Mahatir.
     Prvi čovjek Islamske banke za razvoj dr. Muhamed Ali nam je rekao:
     „Islamska banka za razvoj pomaže Bosnu i Hercegovinu već više od 50 godina i ovo je samo nastavak uspješne saradnje. Mikrofinansijska linija služit će za povratak izbjeglica, pokretanje malih biznisa. Naša politika je da pomažemo zemlje kojima je pomoć neophodna".
     Islamska banka za razvoj, Islamska banka Abu Dabi i Islamska banka Dubai su osnovale BBI banku kroz koju će pomagati cijelu Bosnu i Hercegovinu kroz različite projekte. Poseban akcenat će biti stavljen na edukaciju i najviše je do sada uloženo u tu svrhu.
     Direktor Bosna Bank International Amer Bukvić je naglasio da će linija za mikrokreditiranje biti namijenjena povratnicima u sve dijelove BiH i za sve bh. narode:
     „Cilj je da našim ljudima olakšamo povratak. Takođe, namjeravamo ponuditi mnogo povoljniji način dobijanja novca nego što se to može kod drugih organizacija. Ovo je samo jedan od ugovora koje planiramo da potpišemo sa finansijskim fondovima i institucijama iz zemalja bogatog Zaljeva. BBI nastavlja svoje napore da bude nosilac te vrste projekata u BiH. Značajno je reći da je danas dr. Muhamed Mahatir postao član VIP biznis-kluba BBI banke, koji je formiran da pomaže privredu Bosne i Hercegovine, a član ovog kluba je i dr. Muhamed Ali, koji je i predsjednik Skupštine BBI banke", rekao je Bukvić.

Nove poslovnice
     Mikrokreditna linija je već operativna, a zainteresovani se mogu obratiti BBI banci, tačnije osam poslovnica ove banke u BiH. Krajnji korisnici će moći podići najviše deset hiljada konvertibilnih maraka za kupovinu poljoprivrednih mašina. Profitna marža će, prema Bukvićevim riječima, biti daleko najniža na bh. tržištu.
     Do kraja godine je planirano otvaranje još četiri poslovnice.   Prošle sedmice je otvorena filijala BBI banke na Ilidži, ove sedmice će biti otvorena filijala u Mostaru, a u narednih 30-ak dana u Novom Sarajevu, Tuzli i Zenici.

Godina jubileja Islamske zajednice Bosne i Hercegovine
     Potpisivanju ugovora je prisustvovao i muftija mostarski Seid-efendija Smajkić.
     „Drago nam je da se čin potpisivanja ugovora dešava u godini velikih jubileja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ove godine proslavljamo 600 godina islama u BiH, zatim 470 godina Gazi-Husrev-begove medrese, 450 godina Karađoz-begove medrese u Mostaru, 380 godina Behram-begove medrese u Tuzli i mnoge druge jubileje", rekao je efendija Smajkić.

     Smajkić je izrazio zadovoljstvo time što je Islamska banka za razvoj prepoznala napore Islamske zajednice BiH u programu edukacije kadrova.

(www.oslobodjenje.ba)