A+ A A-

NEĆU DA PLAČEM, NEĆU DA GLEDAJU SUZE NAŠE

kalinovik (Custom)     Nekoliko stotina preživjelih stanovnika Kalinovika i susjednih gradova jučer je obilježilo 15. godišnjicu zločina nad Bošnjacima.

     Pred zgradom ratnog logora - Osnovna škola "Ljutica Bogdan", bivša "Miladin Radojević" - proučen je Jasin, a na ulazu položeno cvijeće. Cvijeće je položeno i na ulazu u Barutni magacin, na Malim mehkim brdima, gdje je otkrivena masovna grobnica s tijelima deset žrtava.

Oštar protest

     Jasin i dova proučeni su i na ostacima Tuzlakove štale u Ratinama kod Miljevine, gdje su ubijene, a potom spaljene 24 žrtve, među kojima je najmlađi Almir Čusto imao samo 16 godina.
     Kolona autobusa i automobila zaustavila se i kod miljevinskog tunela, gdje su u masovnoj grobnici sa 73 tijela pronađeni posmrtni ostaci 23 Bošnjaka iz Kalinovika.
     - Od OHR-a, Predsjedništva, Vijeća ministara i Tužilaštva BiH javno tražimo odgovore zašto do danas nije odgovarao niti jedan od brojnih kalinovačkih zločinaca, koji su 1992. godine mučili, silovali, ubijali i držali u logorima užasa i smrti više od 1.000 nedužnih Bošnjaka iz Kalinovika, Foče, Trnova, Miljevine, Nevesinja i Gacka.
     Zašto u policiji BiH, RS i FBiH rade isti oni policajci koji su direktni izvršioci ili saučesnici tih zločina? Zbog čega OHR i druge međunarodne institucije zatvaraju oči pred činjenicom da su vlasti općine Kalinovik planirale, organizirale i izvršile ratne zločine - kazao je Kemal Pervan, predsjednik Udruženja "Istina - Kalinovik 92".
     Podršku zahtjevima prognanih Kalinovčana jučer su pružile i predsjednice udruženja "Žena-žrtva rata" i "Žene Kasindolske 92" Bakira Hasečić i Nisveta Zametica.
     - U ovoj školi silovane su djevojčice od 12 godina i žene do 65 godina. Ubijali su i ljude iz mješovitih brakova i etnički očistili sve što nije srpsko. Svaka izjava iz našeg udruženja proslijeđena je Haškom tribunalu i Tužilaštvu BIH i ja danas, u ime Udruženja, upućujem oštar protest. Tražimo od Tužilaštva da počne raditi ili ćemo tražiti njihovu smjenu - istakla je Hasečić.
     Nisveta Zametica svoj emotivni istup počela je pozivom majkama i sestrama ubijenih da se suzdrže od plača.

Kukavice i miševi

     - Drage majke i sestre, nemojte plakati. I ja sam pronašla brata prije petnaestak dana. Ali neću da plačem, neću da gledaju suze naše. Moramo biti jaki, pričati djeci i unucima, nikada ne smijemo zaboraviti. Nemamo koga da se bojimo, oni su kukavice i miševi koji su hrabri samo s puškama u rukama - kazala je Zametica.

Zlatka Čukurija prepoznala dželata Sašu Cerovinu

     Žrtve su se jučer ponovo susrele sa svojim dželatima. Zlatka Čukurija pred Barutnim magacinom prepoznala je Sašu Cerovinu, koji je u junu prije petnaest godina s kućnog praga odveo njenog oca, a jučer je, kao službenik MUP-a RS, bio zadužen za njenu sigurnost!?
     - U ovo vrijeme 1992. godine on je s Predragom Terzićem odveo mog oca, amidže, amidžiće. Bilo je i mladića od 17 godina. Vidjeli ste, došao je da mi se smije. Eno ga, gleda me iza drveta i smije mi se - kroz suze je kazivala Zlatka Čukurija.
     Cerovina je, vidno uznemiren, slušao optužbe i pitanja da li ga je sramota, a potom se, bez riječi, udaljio stotinjak metara.

Ef. Spahić: Poniženje je kada se škola u logor pretvori

     - Iako sam star, danas sam naučio još jednu lekciju: naša Bosna ima hrabre i ponosne majke i žene. Ovo je historijski čas za Bošnjake i za Srbe, da jednom shvate da zločin ne može ostati nekažnjen. Svaki dan će duše ovih ubijenih kucati na prozore kalinovačkih zločinaca. Nevina žrtva traži svoj smiraj, a može ga naći tek kada zločin bude kažnjen - kazao je naibu-reis Ismet ef. Spahić.
     Naglasio je kako nema većeg poniženja nauci i čovjeku nego kada se škola pretvori u logor, što je učinjeno u Kalinoviku.
     - Gdje dijete učiš pismu, da bude čovjek, pretvoriš u nešto gdje će učiti da ubija. Neka je na čast svim tim "junacima". Mene je stid ispred ove škole stajati - dodao je ef. Spahić.

A. BAJRAMOVIĆ

(www.avaz.ba)