A+ A A-

NAJODGOVORNIJIM SUBJEKTIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

KBSA_big     Poštovani najodgovorniji politički, ekonomski, duhovni, kulturni i naučni subjekti u Bosni i Hercegovini

     Dijaspora je pokrenula sa mrtve tačke mnoga pitanja od interesa, kako za bosanskohercegovačke  građane u dijaspori, tako i za Bosnu i Hercegovinu kao državu.  Građana Bosne i Hercegovine u dijaspori ima oko milion u više od 130 zemalja. Poslije rata iz Bosne i Hercegovine se iselilo više od 250.000 uglavnom mladih ljudi. Strano državljanstvo je već uzelo ili zatražilo 600.000 bosanskohercegovačkih građana.

     S druge strane dijaspora se sve više uspješno adaptira i integrira u zapadna društva, odupire se sve više pretećoj asimilaciji, a u isto vrijeme zadržava  sve osobenosti svog bića. Takvo nešto je moguće zbog demokratskih standarda i zakona zapadnog društva koje nacionalnim manjnama i etničkim skupinama omogućava i na razne načine podržava njegovanje i razvijanje nacionalnog identiteta.

     Danas je  dijaspora posebno inetresantna zbog ekonomske snage i podrške koje ona pruža svojoj matici, ali i zbog toga što ima svoju sekularnu, nacionalno i duhovno očuvanu inteligenciju, političke, ekonomske, kulturne i naučne lidere, biznismene, škole,  medije, pisce i novinare, što joj je omogućilo da se sistemski i organizirano bavi sobom, da u zapadnim društvima u kojima radi i djeluje postane značajan faktor.

     Na žalost to još nije u svojoj matici.

     Dobro je poznato koliko su dijaspore naroda bivše Jugoslavije, posebno poslije njenog raspada, doprinijele njihovom razvoju. Poznato je koliko je dijaspora Hrvatske, Srbije i Kosova doprinijela u snošenju troškova proteklih ratova, a Hrvatska je odmah poslije svoga osamostaljivanja formirala Ministarstvo za iseljeništvo. Koliki značaj ove zemlje i dalje pridaju svojoj dijaspori govori i činjenica da Hrvatska i Srbija imaju posebne izborne jedinice  i ministarstva za dijasporu. 

     Bosna i Hercegovina nije svjesna značaja dijaspore, nije u tome jedinstvena, niti dijaspori pruža odgovarajuću podršku. To joj se višestruko vraća, kao što se to dogodilo na posljednjim izborima, kada se registriralo svega 2% njenih građana sa pravom glasa u dijaspori. Da se takvo nešto ne bi ponovilo i na narednim izborima potrebno je da država, zajedno sa svim organiziranim oblicima njenih građana u dijaspori više učini, a ne samo da se u dijaspori pojavljuje samo u vidu prestavnika određenih političkih opcija kada su izbori ili neka druga finasijaska podrška u pitanju.

     Dok se država Bosna i Hercegovina ozbiljnije i organizovanije ne počne brinuti za svoje građane u dijaspori dotle neće biti njihovog pravog interesa za glasanje. Zbog nebrige prema dijaspori veliki broj ih je uzelo državljanstvo zemalja u kojima su se nastanili, a veliki dio znatno ohladio i izgubio interes i volju za bavljenje svojom državom koja im ništa ne pruža, a samo od njih traži. Dijaspora je za mnoge zemlje važan ogranak naroda, a za BiH se može reći da je njegov otpadak.

     Vrijeme je da se to promjeni. Dijaspora se nije pitala za dejtonsku podjelu Bosne i Hercegovine. Treba se pitati za njenu budućnost. Vrijeme je da se dijaspora aktivno ukljući u kreiranje budućnosti Bosne i Hercegovine. Prvi korak u tome je da vi u svojim ljetnim medijskim nastupima istaknete važnost predstojećih lokalnih izbora.Ovog ljeta će stotine hiljada građana Bosne i Hercegovine iz dijaspore posjetiti svoju domovinu. Sada je vrijeme da se to uradi. Ako se to uradi pred izbore biće kasno.

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike vas poziva da u ime svjetlije budućnost Bosne i Hercegovine pozovete građane Bosne i Hercegovine u dijaspori da budu spremni za lokalne izbore. Bosna i Hercegovina treba svoje građane u dijaspori više nego ikad. Za demokratizaciju države Bosne i Hercegovine, za njen prosperitet i brži put u Europu.  Budućnost Bosne i Hercegovine je u rukama dijaspore. Na prošlim izborima dijaspora je ćutala. Više ne smije. Zato pozovite građane Bosne i Hercegovine u dijaspori da se pripreme za izbore. To znači da izvade pasoš u nekom od diplomatsko konzularnih predstavništav ili ličnu kartu u domovini.Vaš mali korak  - veliki korak za prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine neka bude vaša poruka.

Emir Ramić

Predsjednik KBSA