A+ A A-

ZABRINUTOST ZBOG RUSHDIJA

rushdii      London je izrazio "duboku zabrinutost" nakon što je jedan pakistanski ministar ocijenio kako dodjeljivanje odlikovanja autoru "Satanskih stihova" Salmanu Rushdiju opravdava samoubilačke napade, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Foreign Officea.

     "Britanski ambasador je otišao u pakistansko ministarstvo vanjskih poslova u Islamabadu i jasno izrazio duboku zabrinutost britanske vlade zbog izjava ministra za vjerska pitanja", kazao je glasnogovornik, javlja AFP.
     "Britanska vlada je jasna: ništa ne može opravdati samoubilačke napade", dodao je on.
     "Ako neko izvede bombaške napade s bombama prikačenim na svoje tijelo kako bi branio Poslanikovu čast, onda su ti napadi opravdani", izjavio je u ponedjeljak u narodnoj skupštini pakistanski ministar za vjerska pitanja Ijaz-ul-Haq.
     Ministar je, zatim, objasnio da će titula viteza koja je dodijeljena Rushdiju izazavati ekstremizam.
     "Kako možemo da se borimo protiv terorizma kad Zapad nagrađuje jednog bogohulnika", zapitao se ministar.
     Odluka kraljice Elizabete II da Rushdiju dodijeli titulu viteza i dalje izaziva bijes u Pakistanu i Iranu, gdje su pakistanski islamisti palili lutke s kraljičinim likom.
     Senat Pakistana je "zahtijevao oduzimanje titule viteza" autoru Satanskih stihova, kritizirajući "nedostatak uvažavanja osjećaja muslimana".
     Bakingemska palača je zbog takvih reakcija oprezno reagirala i precizirala da Salmanu Rushdiju vjerojatno prije oktobra neće biti uručena titula.

(Fena)