A+ A A-

Nova 1433. hidžretska godina u Kotor Varošu

Početak nove 1433. hidžretske godine svečano je obilježen na području Medžlisa Islamske Zajednice Kotor Varoš. U svim džematima je dolaskom akšam namaza na prigodan način obilježen početak hidžretke godine , negdje je to bilo mevludskim programom,  negdje vatrometom, a kandilji sa svih džamija označili su ulazak u Novu hidžretsku godinu.

Centralna manifestacija u povodu nove hidžretske godine tradicionalno se svake godine održava  u džematu Donja Varoš, prvog muharrema poslije akšam namaza, a tako je bilo i ove godine. U džamiji koja nosi ime prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića okupio se veliki broj džematlija iz svih džemata  našeg medžlisa da prisustvuje mevludu  i predavanju. Nakon klanjanja akšam namaza, glavni imam Samir ef. Delić poselamio je sve prisutne i istakao važnost obilježavanja događaja vezanih za Hidžru i Poslanika Muhammeda a.s.  Poslije toga proučen je prigodan mevludski program, koji su izveli imami medžlisa IZ Kotor Varoš.

nhg-kotor-varos-2011-1

Na kraju, prigodnim i poučnim vazovima prisutnima su se obratili prvo glavni imam hadži Samir ef. Delić, a zatim i hadži Nijaz ef. Duzan, koji su u svome obraćanju istakli značaj i važnost Hidžre za Islam i muslimane i posebno apostrofirali važnost slijeđenja životnog puta najčasnijeg bića koje je boravilo na dunjaluku i odličnika našeg ummeta Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Svoja kazivanja završili su sa  željom da 1433. hidžretsku godinu provedemo u zdravlju, sreći i rahatluku i da, ako Bog da, u njoj budemo još složniji i jedinstveniji.

Svečani čas za polaznike mekteba u džematu Hanifići

U subotu 1. muharrema 1433. h.g. odnosno 26. novembra 2011. godine polaznici mekteba u džematu Hanifići održali su svečani čas, a u sklopu obilježavanja početka Nove hidžretske godine  i obilježavanja 25. novembra Dana državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Prvo je na temu Hidžre kratko predavanje održao Nijaz ef. Duzan, a potom je o historiji Bosne i Hercegovine govorio profesor historije Muhamed Halilović što je polaznicima mekteba bilo posebno zanimljivo i interesantno, jer u Nastavnom planu i programu RS, koji oni izučavaju u svojoj školi vrlo malo mogu naučiti o Bosni i Hercegovini.

nhg-kotor-varos-2011-2

Na kraju svi zajedno su se počastili slatkišima koje je obezbijedio džemat Hanifići.

Nijaz Duzan