A+ A A-

HALAL CERTIFIKAT DOBILI ŠEĆERANA VIRO I DOMINIS

WEBViro_dodjela_certifikata     Dvije hrvatske tvrtke - šećerana i tvrtka za proizvodnju meda -  dobile su Halal certifikat, koji im  je jučer uručen u Zagrebu.

     Šećerana Viro i Dominis, obiteljsko gospodarstvo za proizvodnju meda, jedine su tvrtke takve proizvodnje na europskom prostoru s Halal certifikatom koji je vlasnicima jučer u Islamskom centru Zagreb uručio predsjednik Mešihata muftija Šefko Omerbašić.   Halal certifikat, spomenuto je tom prigodom, nije tek vjerski dokument nego potvrda internacionalne snage koja svjedoči da je proizvod što sadrži Halal znak podvrgnut najstrožem nadzoru koji istodobno pokriva sve aktualne svjetske norme u opusu zdravstveno-sanitarne sigurnosti i kakvoće. Dodjelu još dvaju certifikata u samo šest mjeseci djelovanja hrvatske podružnice Agencije za certificiranje Halal kvalitete njezin prvi čovjek Aziz efendija Hasanović ocijenio je "prigodom za buđenje hrvatskog izvoza na arapsko-islamska tržišta".
     Hasanović je podsjetio da su sve ovdašnje tvrtke u 2006. godini na arapsko-islamska tržišta izvezle proizvoda skromne vrijednosti od 471 milijun kuna što je kap u oceanu mogućnosti s obzirom na potencijal od 1,3 milijarde stanovnika koliko danas broji svjetska arapsko-islamska zajednica. Hasanović je otkrio da je pri kraju postupak za dodjelu još 12 certifikata, među kojima su i za Podravku, Vindiju i PIK Vrbovec.

    (http://www.halal.ba)