A+ A A-

Završena mektebska godina za polaznike mekteba u Sydneyu

U nedjelju 18. decembra 2011. godine u Bošnjačkoj islamskoj zajednici u Sydneyu u džamijama Penshurstu i Smithfieldu Imami Salih ef. Mujala i Jasmin ef Bekrić u prisustvu roditelja održali su završne ispite sa polaznicima mektebske nastave.

Završni ispiti prvo su održani u Smithfield džamiji u ranim jutarnjim satima. Imam Smithfield džamije  Jasmin ef Bekrić pripremio je pismena pitanja za učenike mekteba.

zi-mek-syd-2011-1

U 10 sati ujutro počeli su ispiti djece u prisustvu njihovih roditelja. Salih ef je dobio zaduženje da ispita djecu i provjeri stepen njihovog stečenog znanja u toku protekle godine. Svaki učenik mekteba morao je odgovoriti najmanje na jedno pitanje a neki od njih, oni malo stariji, odgovorili su i na više pitanja. Djeca su pokazala visok stepen poznavanja materije koju su radili i obrađivali zajedno sa svojim muallimom Jasmin ef u toku protekle godine.  Nakon što su sva djeca ispitana Jasmin ef i Salih ef obratili su se roditeljima i djeci i zahvalili im na trudu koji ulazu u odgoju i obrazovanju svoje djece.

Nakon obraćanja imama džematski odbor Smithfield džamije organizovao je skromne poklone svim polaznicima vjerske pouke a nakon toga uslijedila je zajednička fotografija polaznika mektebske nastave, njihovih roditelja i imama.

Istog dana u 12 sati  održani su završni ispiti mektebske nastave i u Penshurst džamiji. Imam džamije Salih ef Mujala pripremio je pismena pitanja za sve student i predao ista Jasmin ef koji je ispitao svu djecu koja su bila prisutna. I u Penshurst džamiji učenici mektebske nastave pokazali su visok nivo poznavanja materije koju su obrađivali u protekloj godini zajedno sa svojim muallimom Salih ef.

Nakon toga i ovaj put kao i u Smithfield džamiji imami su se prigodnim predavanjima obratili roditeljima i djeci i ukazali na značaj koji moramo kao muslimani posvetiti u odgoju i vjerskom obrazovanju naše djece. Na kraju uslijedila je zajednička fotografija djece, roditelja i imama, a zatim i podjela skromnih poklona svim učenicima mekteba koju je organizovao džematski odbor Penshurst džamije.

Na kraju molimo Allaha dž. š. da sve roditelje nagradi i pomogne u odgoju naše djece a naše imame i mullaime koji podučavaju naše mlade generacije Časnom Dini Islamu pomogne na njihovom putu da nam što više naše djece poduče našoj vjeri.

PRESS SLUŽBA ODBORA IZ  U SYDNEYU

  • 0101