A+ A A-

SRBIJANSKI LOV NA BH. DRŽAVLJANE

almasa_hadz (Custom)    Dok odbjegli ratni zločinac Radovan Stanković mirno uživa u blagodatima državljanstva Srbije, izdatog mu još dok je boravio u pritvoru Haškog tribunala, Interpol te države zatražio je ovih dana od vlasti BiH, ali i drugih zemalja čiju granicu pokušaju prijeći, da hitno uhapse i predaju u nadležnost pravosuđa te zemlje ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagić i grupu njegovih tadašnjih saradnika.     

    Zahtjevom srbijanskog Interpola i svime onim što je taj zahtjev prouzrokovao, tradicionalno pravno neuka javnost BiH jučer je samo nakratko bila zbunjena.

     Navikli na prekodrinsku drskost pred kojom su zvanična bosanska ramena skoro redovno ostajala pognuta, građani Tuzle, uvrijeđeni, s pravom su se počeli pitati prema kojem to zakonu i na osnovu koje pravne klauzule Srbija može loviti bh. državljane i suditi im za događaje u BiH, a za koje godinama sama tvrdi da s njima nema nikakve veze.
     Selim Bešlagić, Budimir Nikolić i Enver Delibegović jučer su u pratnji policije stigli u Sud BiH, gdje su, nakon što su upoznati sa zahtjevima srbijanskog pravosuđa, dali izjavu, a potom se vratili u Tuzlu.
     Iako sva trojica s događajima na Brčanskoj Malti od 15. maja 1992. godine, a zbog kojih je tražena njihova ekstradicija u Beograd, imaju veze toliko koliko su Tuzlaci tog dana poturili svoja leđa da odbrane svoje živote i čast, ostaje strašna mučnina na pomisao da je upravo srbijanski zahtjev strpao ovu trojicu ljudi u policijski automobil i priveo ih u Sud BiH na saslušanje.
     Na čemu Srbija, koja u kontinuitetu, punih 12 godina, od svih mogućih hapšenja i procesa štiti i skriva trenutno najtraženije ratne zločince u svijetu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, temelji pravnu nadležnost nad događajima i državljanima BiH, pitanje je na koje će domaćoj javnosti narednih dana neko morati odgovoriti.
    Da li će to biti tužioci koji su sa Srbijom i Hrvatskom potpisivali "sporazume o saradnji" ili Parlament koji bi morao znati šta je čija nadležnost u ovoj zemlji, građanima BiH za sada je svejedno. Jedno je sigurno: ne smije se dozvoliti da bosanske glave na panju neko i dalje otprema u Beograd.