A+ A A-

TRAŽIMO ODLUKU O ODGOVORNOSTI UN-a I HOLANDIJE

Udruzenje zena_silajdzic (Custom) (2)    Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić primio je predstavnice Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženja „ Žene - žrtve rata" , koje su ga upoznale o podnesenim tužbama protiv Vlade Holandije i UN i zatražile pomoć u ostvarivanju kontakta sa Generalnim sekretarom UN-a, kojem bi željele prenijeti svoj stav da one ne traže prvenstveno novčanu naknadu već odluku o odgovornosti tuženih u ovom postupku za ono što se desilo u julu 1995. godine u Srebrenici „zaštićenoj zoni", a to je genocid.

     Posebno su istakle da je neprihvatljivo, da veliki broj policajaca koji su sudjelovali u ratnim zločinima i genocidu još rade u policiji Republike Srpske.

     Istakle su da je na dan 14 .06. 1992. godine u selu Koritnik - općina Višegrad -  u jednoj kući zapaljeno i ubijeno 70 civila Bošnjaka, staraca, žena i djece i da ubice još nisu osuđeni za ovaj zločin.

     Predstavnice Udruženja dale su punu podršku dr. Silajdžiću u njegovim naporima da se kroz ustavne promjene i reformu policije u Bosni i Hercegovini osigura brisanje svih  posljedica genocida,  što je obaveza po međunarodnom običajnom pravu, jer nijedna zemlja ne smije priznati zakonitom situaciju nastalu kao rezultat najgrubljih međunarodnih zločina, uključujući i zločin genocida.