A+ A A-

PORUKA POVODOM SKRNAVLJENJA ISLAMSKIH SVETINJA U SAMARI

hamenei    Lider Islamske revolucije Irana ajatollah Hamenei je povodom skrnavljenja islamskih svetinja u iračkom gradu Samari izrazio žaljenje i za taj tragični zločin optužio okupatorske i cionističke špijunske službe.

     Ajatollah Hamenei je u poruci istakao da eksplozija bombe unutar šitskih mauzoleja u Samari nije samo povrijedila i rastužila šite i sunite, nego je pokazala muslimanima da neprijatelji žele zavjerama izazvati građanski rat u Iraku i zabaviti muslimanske narode krvavim vjerskim tragedijama.

     Lider Islamske revolucije je naveo da je mauzolej dvojice šitskih imama u Samari stoljećima uživao poštovanje kako šitskog, tako i sunitskog dijela stanovništva u ovom gradu i da sve do dolaska okupatorskih snaga nikada nije oskrnavljen nakon čega se to desilo dva puta.

     Ajatollah Hamenei je rekao da okupatori izazivaju sukobe između šitskog i sunitskog stanovništva i podstiču terorističke akcije u Iraku kako bi oslabili iračku vladu i opravdali svoje prisustvo u toj zemlji.

     On je dodao da okupatori ne mogu izbjeći odgovornost za ovaj zločin i ukazao da danas neprijatelji širom svijeta izazivaju nemire među muslimanima i na temelju vjerskih i mezhebskih razlika podstrekuju jedne protiv drugih čime se nameće obaveza svim muslimanima da se odupru neprijateljskim zavjerama.

     U završnom dijelu lider Islamske revolucije Irana je istakao da je obaveza svih muslimana i vjerskih službenika, posebno u Iraku, da se odupru neprijateljskoj politici sijanja razdora i da više nego ikada ranije šire bratstvo i slogu sa drugim muslimanima.

(bosnian.irib.ir)