A+ A A-

GLAVNI IMAM IZ-e BOŠNJAKA NORVEŠKE NA KONFERENCIJI U BEČU

kobilica     Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i predsjednik Islamskog savjeta Norveške učestvovao je u Beču na konferenciji posvećenoj statusu vjerskih manjina u Europi i na Bliskom istoku.

     U saradnji sa Bečkim univerzitetom 11. i 12. juna PRO ORIENTE fondacija je organizirala konferenciju koja je održana na Pravnom fakultetu u Beču na temu "Status vjerskih manjina u Europi i na Bliskom istoku".

     Na konferenciji su učestvovali i izlaganja imali, izmedu ostalih, prof. dr. Richard Potz, mitropolit Gregorios Yohanna Ibrahim iz Sirije, Senaid Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i predsjednik Islamskog savjeta u Norveškoj i predstavnici krovnih organizacija iz Njemačke, V. Britanije, Rusije, Iraka i koptske zajednice iz Egipta.

     Konferencija je bila podijeljena u tri sesije: prva je tretirala koncepte tolerancije i vjerske slobode. Na ovu temu je Senaid ef. Kobilica imao izlaganje tokom kojeg se fokusirao na primjere iz Bosne i Hercegovine i Norveške.

     Ovom prilikom je Senaid ef. naglasio potrebu maksimalnog korištenja ljudskog uma  i razuma u iznalaženju načina za dodatni razvoj i unapređenje dijaloga, koji treba da nas vodi prema potrebnoj toleranciji kao osnovi za našu zajedničku egzistenciju. Zatim je ukazao na opasnost od straha koji, stiče se utisak, preovladava na svjetskom nivou. Zato postoji prijeka potreba za prevazilaženjem ovoga straha, jer njegovo preovladavanje oko nas vodi definitivno njegovom dominiranju u nama, što je zapravo kraj slobode kao najdragocjenijeg imanja. Zato je krajnje nužno da se konstantno radi na uspostavljanju i održavanju komunikacije među narodima u cilju premošćavanja postojećih jazova.

     Tretirajući vjerske slobode Senaid ef. je upoznao prisutne sa značajem Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine koje je pripremilo prijedlog zakona o vjerskim slobodama, a što je naknadno usvojeno od strane Parlamenta Bosne i Hercegovine. Takoder je spomenuo angažman Islamskog savjeta Norveške koji zajedno sa Međucrkvenim vijećem u Norveškoj radi na tretiranju pitanja i problema koji se tiču vjerskih slobododa u ovoj zemlji.

     Pored spomenute sesije riječi je bilo o pluralizmu u Europi i na Bliskom istoku, sa akcentom na političku i društvenu praksu.