A+ A A-

OKONČANI PETI KAIMIJINI DANI U ZVORNIKU

kaimijini_dani     U Zvorniku su u nedjelju 10. juna završeni Peti Kaimijini dani, kulturno-vjerska manifestacija koju je organizirala Bošnjačka zajednica kulture Preporod i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

     Tokom tri dana trajanja manifestacije upriličeno je niz kulturnih i vjerskih sadržaja, od kojih je centralno mjesto zauzela promocija sabranih tekstova zvorničkog imama, rahmetli Hifzije Suljkića, koje je u tri knjige objavila BMG Bosanska medijska grupa iz Tuzle.

     Na promociji knjige istaknuvši njen značaj za kulturnu i vjersku baštinu Bošnjaka Podrinja govorili su: Mehmed Pargan, Kemal Bašić, Šefko Sulejmanović, Adnan Jahić i Ismet Bušatlić.

     Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, u svom obraćanju prisutnim Zvorničanima, koji su došli iz svih krajeva BiH i dijaspore, zahvalio se brojnim gostima i prijateljima koji su podržali ovu manifestaciju, kazavši kako ona iz godine u godinu dobija obrise relevantnog kulturnog događaja u cijelom regionu.

     Drugog dana održavanja Kaimijinih dana, u okviru književne večeri, dodijeljena je posthumno plaketa za životno djelo Hifziji Suljkiću, koja je uručena njegovom sinu Nurudinu.

     U okviru ovoga programa dodijeljena je i književna nagrada Hasan Kaimija književniku Isnamu Taljiću, za djelo Tajna knjiga Endelusa, a dodijeljene su i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najuspjelije literarne radove.
     U objektu Muzejske zbirke (kasina) u Zvorniku otvorena je izložba slika Ismeta Šehmehmedovića, a na otvaranju izložbe književnik Nijaz Alispahić recitirao je svoje stihove, povezujući zavičajne motive njegove poezije sa izloženim slikama. Izložbu je otvorio Sead Hambiralović, dugogodišnji radnik na razvoju kulture u rodnom mu Zvorniku, koji je doputovao iz Švedske da bi popratio ovu manifestaciju. Odigrana je i pozorišna predstava Kaimija, po tekstu Derviša Sušića, a u izvedbi sudenata ADU iz Tuzle.
     U okviru vjerskog programa u petak 8. juna održano je večer zikra, dok je u subotu u naselju Kraljevići kod Sapne otvorena tekija Šejh Mehmed ef. Hafizović. U nedjelju je u završnici ove manifestacije proučen mevlud na Kula Gradu, na kome je prisustvovao veliki broj posjetilaca.