A+ A A-

ZAHTJEV DA DIJASPORA GLASA U BH PREDSTAVNIŠTVIMA

izbiri     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zahtjeva da se omogući državljanima BiH u dijaspori da glasaju na sljedećim izborima u diplomatskim i konzularnim  predstavništvima naše zemlje.

     U zahtjevu upućenom Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice ističe se da na osnovu Deklaracije usvojene na 8. Skupštini Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) u Seattlu (USA), krovne organizacije koja zastupa interese oko 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, KBSA traži od Centralne Izborne Komisije Bosne i Hercegovine izmjene Pravilnika o vođenju Centralnog izbornog spiska u cilju stvaranja preduslova za veći odziv birača putem pošte na izborima u Bosni i Hercegovini.

      KBSA traži da se usvoje promjene u Pravilniku o vođenju centralnog izbornog spiska kojima će se obezbijediti:

1. Da registracija birača putem pošte bude kontinuiran proces;

2. Da se bosanskohercegovački građani u dijaspori mogu registrovati elektronskim putem, na zadnjim izborima u Bosni i Hercegovini bilo je moguće samo provjeriti da li je građanin registrovan ili nije;

3. Da u izvode iz konačnog centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju izvan BiH, po automatizmu, budu uključeni podaci iz CIPS-ove evidencije o izdatim pasošima u inostranstvu, kao što je slučaj sa CIPS-ovom evidencijom o izdatim ličnim kartama.

4. Da bosanskohercegovački građani u dijaspori mogu glasati u diplomatsko konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

     U ovom zahtjevu se dalje napominje da predložene izmjene Pravilnika o vođenju centralnog izbornog spiska ne traže izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.   Navedeni prijedlozi za izmjene Pravilnika o vođenju centralnog izbornog spiska su u isključivoj nadležnosti Centralne izborne Komisije Bosne i Hercegovine.

     KBSA poziva Centralnu Izbornu Komisiju Bosne i Hercegovine da u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u toku ljetnih mjeseci kada najveći broj građana Bosne i Hercegovine iz dijaspore dolazi u Bosnu i Hercegovinu organizuje: informativnu kampanju na satelitskim programima, okrugle stolove, rasprave i izjave uglednih pojedinaca o važnosti izbora.