A+ A A-

APEL DIJASPORI ZA VAĐENJE BH DOKUMENATA

Licne_karte_1_BiH     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u apelu upućenom građanima Bosne i Hercegovine u dijaspori naglašavajući značaj vađenja novih dokumenata ističe: "Vi koji ste uspjeli izbjeći genocid koji je napravljen u Bosni i Hercegovini i živite u Sjevernoj Americi podnesite zahtjev za dobijanje bosanskohercegovačkih ličnih dokumenata: pasoša ili lične karte.

     Dobivanjem jednog od ovih dokumenata Vi će te biti u prilici da ostvarite Vaše pravo da birate i budete birani na lokalnim izborima koji će se održati 2008. godine u Bosni i Hercegovini. Zahtjev za bosanskohercegovački pasoš možete podnijeti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Bosne i Hercergovine u SAD i Kanadi.

     Ukoliko ovog ljeta ili do kraja godine namjeravate posjetiti domovinu, iskoristite priliku da u Vašoj opštini prebivališta podnesete zahtjev za novu CIPS-ovu ličnu kartu i tako se po principu automatizma upišite na birački spisak u Vašoj opštini u kojoj ste živjeli do 1991. godine ili u opštini u BiH u kojoj ste legalno stekli prebivalište nakon 1991. godine do danas.

     Takođe Vaša djeca koja su napunila 18 godina imaju pravo da izvade lične karte i na taj način dobiju pravo glasa.

     Ne propustite ovo ljeto da izvadite ličnu kartu u svome gradu. Potrebno je da imate sljedeće dokumente: zahtjev koji dobijete na CIPS lokaciji bez nadoknade, prijavu prebivališta koju dobijete na CIPS lokaciji bez nadoknade, uvjerenje o državljanstvu - ne starije od 6 mjeseci, prethodnu ličnu kartu ili pasoš, taksu u iznosu od 10 KM koja će se platiti na žiro račun koji će te dobiti na CIPS lokaciji.

     Budućnost naše djece je budućnost nas i naše Bosne i Hercegovine. Registracijom za izbore i glasanjem, mi možemo uticati na bolju budućnost nas, naše djece i naše domovine.