A+ A A-

POZIV NA PONAVLJANJE GENOCIDA IZ 1995. GODINE

srebrenica2.     U povodu najnovijih istupa predsjednika Skupštine općine Srebrenica Radomira Pavlovića, koji je ustvrdio kako je uvjeren da "glavnu ulogu u destabilizaciji Srebrenice ima Islamska zajednica" te da se "mračni srebrenički scenario" kreira u džamiji, jučer je oštro reagirao Medžlis IZ Srebrenica.      U otvorenom pismu upućenom reisu-l-ulemi IZBiH Mustafi ef. Ceriću, Predsjedništvu BiH, predsjedniku SO i načelniku općine Srebrenica, odbornicima u Skupštini općine, OHR-u, OSCE-u, specijalnom izaslaniku za Srebrenicu Klifordu Bondu (Clifford), IZ Srebrenica upozorava da su optužbe koje je iznio Radomir Pavlović "nasrtaj na autoritet Islamske zajednice".      - Ovo je poziv da se IZ uskrati pravo na slobodu izvršavanja vjerskih dužnosti. Ovo je ujedno i poziv svim ekstremističkim snagama za ponavljanje genocidnog scenarija iz 1995. godine prema kojem je u Srebrenici, pored ostalih, ubijeno deset imama, srušene 23 džamije, dva mesdžida i jedan mekteb te uništena cjelokupna vakufska imovina IZ - stoji u saopćenju koje su potpisali glavni imam Damir ef. Peštalić i Alija Tabaković, predsjednik Medžlisa IZ Srebrenica.

     Iz Islamske zajednice Srebrenica, također, upozoravaju da ovaj istup Radomira Pavlovića smatraju vrlo ozbiljnim i da je njime upućena poruka "kako za IZ Srebrenica više nema slobode i sigurnosti".

Muftija Kavazović: Zaštititi ugled, ali i fizički opstanak

    - Pročitao sam poruke predsjednika SO Srebrenica Radomira Pavlovića i veoma sam zabrinut. Upravo sam dobio i reakciju Medžlisa IZ Srebrenica. Svakako da ćemo se očitovati o svemu i poduzeti sve dozvoljene radnje da zaštitimo svoj ugled, ali i fizički opstanak u Srebrenici - kazao nam je jučer kratko muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

A. HADŽIĆ

(http://www.avaz.ba)