A+ A A-

PROMOVIRANA FONDACIJA ZA KULTURU BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

Fondacija_Kulture_Bosnjaka_NY3_big (Custom)     U mesdžidu Bosansko-hercegovačkog islamskog centra na Astoriji /New York/ promovirana je Fondacija za kulturu Bošnjaka Sjeverne Amerike. Članovi ove zajednice su ugostili Nj.E. Mirsadu Čolaković, zamjenicu ambasadora u UN-u, producenta Almira Šahinovića iz Sarajeva, dr. EdisuToković koja je specijalno za ovu priliku doputovala iz iz Washingtona DC sa gospodinom Ferizom porijeklom iz Kašmira.

     U uvodnom dijelu, na zahtjev Odbora, prisutnim se obratio Esad Krcić, gl. urednik web magazina Bošnjaci.net, koji je prisutne upoznao sa značajem ideje formiranja Fondacije za kulturu Bošnjaka na sjevernoameričkom kontinentu. Kratko je spomenuo značaj projekta snimanja filma "Gola koža" te najavio musafire koji su specijano došli na ovu večer.
     Nj.E. Mirsada Čolaković u kraćem obraćanju je naglasila značaj spomenutih projekata i pozvala sve u njujorškoj bh. zajednici da podrže ideje osnivanja Fondacije. Producent Almir Šahinović je zijaretio ovaj Centar sa nijetom da nas upozna sa aktivnostima u vezi snimanja filma "Gola koža" i Fondaciji koja je promovirana na Susretima Bošnjaka u Seatlleu, a sve u cilju podsticanja umjetničkog i kulturnog stvaralaštava Bošnjaka u SAD i BiH, a i time još jačeg povezivanja dijaspore i naše matice BiH.
     "Historijsku odluku o osnivanju Fondacije kulture Bošnjaka donjele su dvije naše krovne institucije Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike i grupa poznatih intelektualaca iz BiH" - istakao je Šahinović. On je posebno spomenuo ulogu Udruženja Žena žrtva rata u kompletnom ovom projektu.
     Na licu mladog producenta vidjelo se da je presretan što će se pokušati, bar jednim dijelom, prezentirati istina o dešavanjima kroz koje je prošla žena Bošnjakinja (majka, kćerka, nena), odnosno uvrede i poniženja koja su Bošnjakinji nanijeta za vrijeme rata u BiH, što ne bi smjeli nikada zaboraviti.
     Poslije izlaganja i upoznavanja sa tematikom filma "Gola koža" i Fondacijom za kulturu Bošnjaka, izvršena je kratka prezentacija ideje na temelju koje će se snimiti film.  Prikazan je vjerodostojan dokumentarni film o jednom pripadniku agresorskih snaga koji je govorio kako su silovali, ubijali, harali i uništavali za vrijeme rata u BiH. Iskaz zarobljenog vojnika potvrđuje da su silovanja Bošnjakinja dobro planirana i organizovana od strane agresorskog političkog i vojnog vrha. Nakon Šahinovića, prisutnim se obratila dr. Edisa Toković, član UO IABNA-e, i koja ukazujući na značaj Fondacije želi pomoći da zaživi ideja osnivača.
     Gospodin Feriz, jedan je od foundera iz Washingtona koji će sa svojim angažmanom podržati projekat Fondacije, odnosno snimanje filma "Gola koža".
     Ovom prilikom upućujemo otvorni poziv svim Bošnjacima da svi pronađu sebe u projektu Fondacije. Jer podržati Fondaciju znači dati podršku projektu filma "Gola koža", odnosno 50 hiljada žena, djevojčica i nena Bošnjakinja koje su zlotvori višemjesečnim i vešegodišnjim silovanjem obeščastili.
     Uključite se da pokažemo i dokažemo svijetu da oni što su uradili zulum našim sestrama ne smiju proći nekažnjeno.
     Za kraj večeri naše vrijedne domaćice su pripremile bosanske tradicionalne kolače i nezaobilaznu bosansku kahvu.

Vahid Durmić,
Predsjenik BHICNY
(http://bosnjaci.net)