A+ A A-

Druženje bošnjačke omladine u Švedskoj

U organizaciji Bosanskog Kulturnog Centra Västra Götaland (BKC), 29. Oktobra, omladina pet džemata ove regije imala je priliku da se upozna i druži, uz to svakako i mnogo nauči. Džemati koji čine regiju Västra Götaland su: Göteborg, Skövde,Borås, Trollhättan i Surte. (Islamska zajednica Bosnjaka u Svedskoj). Druzenjusu prisustvovali omladina iz svih pomenutih džemata zajedno sa svojim imamima,te članovi IO-a BKC-a.

Nakon klanjanja podne-namaza u džematu, dobrodošlicu je izrazio Jasmin Fočo,predsjednik IZ-e Borås, i poželio sretan rad. Potom je dao riječ predsjedniku BKC-a Smaji ef. Šahatu, koji je uz zahvalu Allahu dž.š. također poselamio ovaj skup i naglasio osnovne razloge zbog kojih BKC inicira susrete ove vrste. Prisutna omladina, ali i ostali prisutni koji su se tog dana našli u Boråsu, s posebnim nestrpljenjem iščekivali su posebnog gosta da im se obrati. Za ovu priliku IO BKC-a je ugostio jednog od najmlađih imama u Švedskoj, Almedina ef. Spahića, imama u džematu Halmstad, da se obrati omladini. Govorio je na temu "Uloga i značaj muslimanske omladine u švedskom društvu".

oml-druzenje-svedska-10-2011

Nakon predavanja Almedin ef. uslijedilo je jako interesantno druženje u kome je vođa hora IZ-e Göteborg, Alma preuzela svu omladinu u cilju pripreme i uvježbavanja nekoliko ilahija koju ista omladina treba ako Bog da, da izvede na dan 17. decembra u džematu Göteborg. Alma je to strpljivo vodila, i onako, od srca, željna da omladina postigne rezultat, prezentirala, predlagala, sama praktično izvodila ilahije, samo da bi omladinu opustila i postigli svi zajedno dobar rezultat. Molimo Allaha dž.š. da je nagradi za njen trud i zalaganje, ne samo za pomenuti dan i angažman, već i za sve ostalo što čini na putu Islama i boljitka muslimana.

U vremenu uvježbavanja ilahija, a prije zajedničkog ručka, IO BKC-a, u proširenom sastavu, je planirao sljedeći susret i druženje. Gore smo već napomenuli da se naredno druženje planira za 17. decembar u džematu Göteborg, također u organizaciji BKC-a. Ovoga puta je takmičenje polaznika vjerske pouke ovih pet džemata. To je već tradicija, iako se svaki put pokušava ubaciti više svjetla u pomenutu tradiciju. Ovdje, na proširenom sastanku BKC-a, razmatralo se na temu."Kako još bolje osmisliti takmičenje polaznika vjerske pouke?". U svakom slučaju, očekujemo još jedan u nizu lijep i plodonosan događaj.

IO BKC-a