A+ A A-

Seminar za muallime - edukatore

Obuka edukatora u projektu kontinuirane edukacije muallima

Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u okviru projekta specijalističke edukacije muallima, organizirala je 31. oktobra 2011. godine seminar - obuku i trening edukatora koji će u okviru pomenutog projekta imati važnu ulogu transmisije znanja i vještina iz područja psihologije i didaktike. Seminar je održan u Centru za lično i profesionalno usavršavanje u Sarajevu.

Nakon konsultacija sa muftijama ili glavnim imamima, Vjerskoprosvjetna služba na ovaj seminar pozvala je 26 imama koji će u procesu realizacije preostalog dijela ovog specijalitičkog programa imati zadatak da, nakon seminara za muallime na području svih muftijstava, organizuju i vode radionice sa muallimima na lokalnom nivou s ciljem da se kroz ovaj oblik edukativnog rada muallimi što konkretnije susretnu sa modelima uspješnijeg odgojno-obrazovnog rada u mektebima. Ovaj jednodnevni trening od 26 pozvanih pohađalo je 24 muallima.

sem-vps-10-2011-1

U uvodnom izlaganju Ibrahim Begović, stručni saradnik za vjeronauku i mektebsku nastavu u Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u ulozi voditelja i koordinatora ovog projekta upoznao je muallime sa sadržajem, programom i ciljevima seminara. Naglasio je da seminar predstavlja kontinuitet aktivnosti u realizaciji projekta specijalističke edukacije muallima iz oblasti psihologije i didaktike koji realizira Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Istakao je da se sa ovim projektom želi otvoriti jedan proces stalnog stručnog usavršavanja muallima koji će uvažavati specifičnosti vremena u kojima rade muallimi kao i novih potreba koje donose savremene okolnosti. Činjenica da u BiH ima preko 1.800 mekteba, više od 1.400 imama/muallima, preko 90.000 polaznika mekteba, da se godišnje održi oko 450.000 časova mektebske nastave, a da su uz sve to resursi mektebskog odgojno-obrazovnog rada iskorišteni samo oko 50%, ukazuje na nužnost snažnijeg okretanja razvoju ove misijske zadaće Islamske zajednice. Na tom putu kontinuirana edukacija muallima jedan je od važnih zadataka kojem se kroz ovaj projekat prilazi na način primjereniji realnim okolnostima i potrebama. Ovaj projekat je, dakle, otvaranje kontinuiranog procesa koji će ubuduće podrazumijevati tretiranje različitih srodnih disciplina kako bi se muallimima omogućilo kontinuirano usavršavanje u struci.

Prof. dr. Nusret Isanović u svom izlaganju je, pored ostalog, istakao da kriza odgoja i obrazovanja koja je snažno prisutna u ovom vremenu nije poštedila ni mekteb kao specifičnu islamsku odgojno-obrazovnu ustanovu ali da ona od strane muallima i Islamske zajednice u cjelini treba biti shvaćena kao izazov koji će nas dovesti u zapitanost šta treba i šta se može učiniti da se uspješno odgovori na tu krizu. Sugerisao je da realizaciju aktuelnog projekta edukacije muallima koju vod Vjerskoprosvjetna služba treba upravo shvatiti kao pokušaj da se iznalazi adekvatan odgovor na izazove koje nameće opća kriza odgojno-obrazovnog rada i pohvalio opredjeljenje ove službe da kroz timski rad okuplja snage koje su spremne dati doprinos u iznalaženju modela kvalitetnijeg rada i djelovanja.

sem-vps-10-2011-2

Doc. dr. Anela Hasanagić je vodila trening edukatora za organiziranje i vođenje radionica koje će biti organizirane nakon prvog kruga seminara za sve muallime na području Bosne i Hercegovine. Tokom treninga polaznici seminara imali su priliku da iznesu svoja viđenja problematike sa kojom se muallimi susreću u realizaciji mektebskog odgojno-obrazovnog rada, da podijele iskustva sa kolegama, da suočavaju stavove, da kritički promatraju mogućnosti praktičnog rješavanja određenih problema i slično. Kroz interaktivni model rada profesorica Hasanagić uspješno je usmjeravala polaznike ka otvaranju najbitnijih pitanja i načinima traganja odgovora na njih.

Prof. dr. Adnan Tufekčić imao je izlaganje na temu Obrazovanje odraslih kako bi polaznike seminara temeljitije upoznao sa osnovnim determinantama učešća odraslih u obrazovanju, obrazovnim motivima i potrebama, barijerama koje se mogu ispriječiti u postupku obrazovanja odraslih, o osobinama važnim za učenje, o vrstama učenja u odrsloj dobi, o ulozi nastavnika u obrazovanju odraslih i postupcima u radu sa odraslim. Cilj ovog izlaganja je da se polaznici seminara kao budući edukatori, koji će kroz radionice sa muallimima razrađivati pojedinačne sadržaje i na temelju prakse iz mektebskog odgojno-obrazovnog rada pronalaziti najadekvatnije modele poboljšanja ove djelatnosti, upute u specifičnosti koje karakterišu edukativni rad sa odraslima. Njihovo poznavanje veoma je važno kako bi se na tim osnovama kreirale metode rada.

sem-vps-10-2011-2

U završnom obraćanju Ibrahim Begović je pohvalio rad profesorskog tima, rad polaznika seminara i zahvalio domaćinu, Centru za lično i profesionalno usavršavanje. Istakao je da sama činjenica da su polaznici odabrani uz temeljite konsultacije sa uredima muftija i glavnim imamima, i na osnovu praćenja njihovog dosadašnjeg muallimskog rada, obavezuje ove muallime da povjereni im emanet u ovom projektu shvatie kao priznanje ali i obavezu. S obzirom da slijede sljedeće faze realizacije projekta specijalističke edukacije muallima, pozvao je polaznike ove obuke da se u predstojećim aktivnostima koje ih u ovom pogledu čekaju na terenu ulože maksimum entuzijazma kako bi njihov rad sa kolegama na terenu bio što plodonosniji. Naglasio je da će im tim koji realizira ovaj veliki i značajni projekat pripremiti  konkretne zadatke i smjernice za organiziranje i vođenje radionica na terenu.

Na samom kraju cjelodnevnog rada polaznicima su podijeljeni certifikati o pohađanju obuke edukatora u projektu kontinuirane edukacije muallima.

I.B.