A+ A A-

New York: 13 vijekova islamske umjetnosti u muzeju Metropolitan

Izložba islamske umjetnosti u muzeju Metropolitan

Na projektu se radilo osam godina. Muzej Metropolitan u New Yorku sada ponovno otvara svoju ogromnu kolekciju islamske umjetnosti u sasvim novom okruženju. Izloženi predmeti potiču iz mnogih kultura i iz perioda u trajanju od čak 13 vijekova.  Tu se može vidjeti sve, od slika, preko arhitektonskih djela, do Kurana iz srednjeg vijeka.

muzej-islamske-umj-nyc-2011-1

Muzej Metropolitan u New Yorku ima jednu od najbogatijih zbirki islamske umjetnosti u svijetu. Ali ta je kolekcija u posljednjih osam godina bila dalje od očiju javnosti, jer se muzej renovirao.  Sada 15 novih galerija uveliko proširuju muzejsku zbirku islamske umjetnosti. Muzejske sale su grupirane po regionima I periodu, od 7-og do kraja 19-og vijeka. Sheila Canby je glavna kustosica muzejske postavke islamske umjetnosti.

- Naše galerije su nazvane Galerije umjetnosti arapskih zemalja, Turske, Irana, centralne Azije, a kasnije i južne Azije. To smo uradili jer su to geografska područja koja smo uključili, kaže Sheila Canby.

Ponovno otvaranje galerija islamske umjetnosti u Metropolitanu dolazi u vrijeme sve većeg interesa za islam širom svijeta, imuzej-islamske-umj-nyc-2011-2 očekuje se da će izložba privući veliki broj posjetitelja. Tu se mogu vidjeti delikatno izrađeni ćilimi, koje su, savijene, morali nositi timovi ljudi. Prostor za molitvu pokriven pločicama iz Irana je postavljen prema istoku, prema Meki.  Zanatlije iz marokanskog grada Fez su izgradili jednu od novih galerija. Oni su proveli osam mjeseci praveći unutar muzeja tradicionalno marokansko dvorište, sa fontanom, stubovima, zidovima prolaza koji kao da su izrađeni od čipke, i keramičkim pločicama na zidovima.  Galerija Damask, ogromna soba sa drvenim panelima, koja potiče iz bogate obitelji iz 18-og vijeka, je također novi dodatak.  Soba je razmontirana u Siriji, transportovana u New York, I ponovo sastavljena unutar muzeja.  Stručnjaci su popravili I obnovili svaki elemenat izrađenog I obojenog drveta I dekorativnih pločica.  Sheila Canby kaže da se u sobi mogu vidjeti cvjetni dizajni koji potiču iz Evrope, kao I geometrijski dizajni i napisi.

- Napisi su poetski, kojima se hvali dom, vlasnik doma, i poslanik Muhammed, objašnjava gospođa Canby.

muzej-islamske-umj-nyc-2011-1Izložba sadrži i skulpture, kao što je par čuvara palate iz srednjevjekovnog Irana i slike scena dvorskog života, ili ljubavnika u zagrljaju.  Tu su i predmeti iz domaćinstava, neki ekstravagantni, kao ogroman svijećnjak za paljenje tamjana u obliku lava. Drugi su jednostavni, ali dekorativni, sa detaljnim geometrijskim dizajnima, kaligrafijom i arabeskama koje su dominirale islamskom umjetnosti, jer je u islamu zabranjeno prikazivanje ljudskih I životinjskih oblika.  Jedan od omiljenih predmeta za gospođu Canby je bijela posuda iz 10-og vijeka, sa crnom kaligrafijom kojom je napisano „Planiranje prije rada vas spašava da poslije zažalite".

To je veoma šarmantan napis, ali sam predmet je toliko suptilno lijep, upravo zbog čistoće dizajna, kaže gospođa Canby. 

Izloženi su I manuskripti iz Kurana, sa kaligrafskim napisima. Iako je novi prostor izložbe ogroman, 1200 izloženih predmeta predstavlja samo jednu desetinu od ukupnog broja predmeta islamske umjetnosti koje posjeduje muzej Metropolitan.

(www.voanews.com)