A+ A A-

Predstavnici džemata „IKC" iz Graza u radnoj posjeti Rijasetu IZ-e u BiH

U srijedu 26.10.2011. godine u Saborskoj sali Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini održan je radni sastanak predstavnika Rijaseta IZ-e sa predstavnicima džematskog odbora našeg džemata „ Muslimanska Zajednica Štajerske - Kulturni krug Muslimana" iz Graca. Sastanku su prisustvovali Mr. Mirsad ef. Kalajdžić  rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu, Mr. Senaid ef. Zaimović - direktor vakufske direkcije, Mirnes ef. Lemeš - sekretar Ureda za bošnjačku dijasporu, Ibrahim ef. Šišić - imam džemata IKC Grac, Mr. Mahdi Mekić - predsjednik džemata, Muhamed Mehmedović - potpredsjednik, te Nail Bektaš - blagajnik džemata IKC iz Graca.

Nakon uvodne riječi rukovodioca Ureda, izraza dobrodošlice i zahvale na dolasku, gosti iz Graca su domaćine upoznali sa stanjem u džematu te im predstavili projekat Islamskog centra na kome ovaj džemat u zadnjih nekoliko godina intenzivno radi. Ideja se pojavila još 2009. obzirom da trenutne prostorije ne mogu zadovoljiti potrebe džemata koji broji oko 800 članova, među kojima je njih 500 redovnih.  U 2010. godini potpisan je ugovor o kupovini 12.000 m2 zemljišta na odličnoj lokaciji u gradu, da bi već u maju 2011. godine bio raspisan međunarodni tender za idejno rješenje projekta. Na tenderu se javilo  devet projektanata, koji su pred žirijem za odabir u septembru ove godine i predstavili svoje projekte.

graz-pos-ubd-10-2011-2

Arhitekte koji su uzeli učešće u ovom projektu su iz Jordana, Njemačke, Graza, Beča, Sjenice i Sarajeva. Prilikom odabira najboljeg rješenja, upriličena je i javna prezentacija autora u Grazu za širu javnost, kojoj su prisustvovali visoki zvaničnici iz Austrije i Graza, šefovi za urbanizaciju i građevinarstvo iz Graca, brojni novinari i građani Graca. Iako su ponude bile vrhunske, ipak je odabran projekat mladog arhitekte iz Graza, koji se  svojom jednostavnošću, racionalnoj iskorištenosti  prostora, kao i materijalu od kojeg će biti i sagrađen objekat za nijansu izdvojio od ostalih.

Džemat je uložio veliki napor za kupovinu zemljišta i izradu ovog projekta, i do sada su iz vlastitih sredstava uspjeli skupiti preko 700.000 €. Posebno želimo podcrtati odlučnost stotinjak džematlija koji su pored jednokratnih davanja obavezali se na kontinuiranu mjesečnu podršku, kako bi se isplaćivala rata kredita za kupljeno zemljište koja iznosi oko 7 500 eura.  Treba svakako napomenuti da je ovo ogroman projekat, stoljetni za sve Muslimane koji žive u Gracu, tako da će biti potrebna svakako šira podrška. Sljedeći koraci su izrada projekta, pribavljanje potrebnih dozvola za gradnju, tako da je planirano postavljanje kamena temeljca već u septembru iduće godine.

U cilju postizanja boljih uslova za rad, prioritet će biti  izgraditi klanjački prostor kako bi džemat mogao primiti sve posjetioce u ovom studentskom gradu, a onda u sljedećim fazama nastaviti dalje sa izgradnjom popratnih objekata. Važno je napomenuti da je idejno rješenje ovog centra postavljeno tako da će ovo biti samoodrživi objekat, koji će u svom sklopu imati poslovni prostore i obdanište.

graz-pos-ubd-10-2011-2

Predstavnici Rijaseta IZ-e u BiH su odali priznanje ovom džematu na čelu sa njihovim predstavnicima za sve ono što su učinili za dobrobit Bošnjaka i naše vjere na ovim prostorima, izrazivši želju i obavezu da svakako i pomognu ovaj hajirli projekat. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u Dijaspori, te će ga rukovodilac Ureda na jednom od narednih sastanaka sa glavnim imamima iz dijaspore kandidirati za podršku na nivou cijele dijaspore. Na poziv džemata hfz. Senaid ef., je prihvatio ponudu da ovaj džemat posjeti, kako bi prisustvovao  manifestaciji „ Dan Vakifa" koja će biti upriličena 11.11. 2011. godine.