A+ A A-

N.Pazar: Mešihat jednoglasno podržao jedinstvo IZ

Na redovnoj sjednici održanoj 18.10.2011. godine glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić podnio je informaciju o inicijativi za vraćanje jedinstva Islamskoj zajednici u Srbiji, koju je pokrenuo Dijanet Republike Turske. Tom prilikom članovi Mešihata upoznati su sa sadržajem sporazuma čije potpisivanje će upriličiti islamski poglavari - predsjednik Dijaneta dr. Mehmet Gormez i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Članovi Mešihata jednoglasno su podržali inicijativu i saglasili se sa sadržinom ponuđenog sporazuma.

 sjednica-mesihata-u-srbiji-10-2011

Na sjednici Mešihata usvojen je Izvještaj o ramazanskim aktivnostima i upućena pohvala Odboru i ostalim učesnicima u organizaciji Manifestacije „Festival islama". Noćni namaz na Trgu „Gazi Isa-bega Ishakovića" uoči 27. noći ramazana istaknut je kao najznačajniji duhovni događaj posljednjih godina. Na sjednici Mešihata je istaknuto da je ovogodišnji Ramazan nakon deceniju i po protekao bez incidenata i problema.

Mešihat se zahvaljuje pripadnicima islama na povjerenju iskazanom kroz učešće u svim ramazanskim akcijama, a posebno na izuzetnom učešću u akciji zekata i sadekatul-fitra, čiji rezultati su premašili i rekordnu prošlu godinu.

Na sjednici je usvojena odluka o raspisivanju konkursa za dekana Fakulteta za islamske studije.

Na mjesto koordinatora za omladinske aktivnosti u Islamskoj zajednici imenovan je mr. Enver ef. Omerović, saopćeno je danas iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.