A+ A A-

POSJETA DELEGACIJE FAKULTETA ISLAMSKIH NAUKA SIRIJI

     Delegacija Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u sastavu: dr. Hilmo Neimarlija, predsjednik Upravnog odbora, prof. dr. Enes Karić, dekan, doc. dr. Zuhdija Hasanović, prodekan za nastavu i hfz. Kenan Musić, asistent, boravila je u Damasku u periodu od 23.-28. maja tekuće godine.

     Cilj posjete bio je uspostaviti zvaničnu naučnu i kulturnu saradnju sa relevantnim institucijama visokog islamskog obrazovanja u Arapskoj Republici Siriji, što je i ostvareno potpisivanjem Protokola o saradnji sa Fondacijom "Eš-Šejh Ahmed Kuftaro", koju je predstavljao dr. Salahuddin Kuftaro, generalni direktor.
     Protokol predviđa, između ostalog, razmjenu profesora i studenata ove dvije institucije, a posebno omogućava jednom godišnje našim studentima (od 25-30 njih) pohađanje kursa arapskog jezika u trajanju od mjesec dana.
     Osim potpisivanja protokola delegacija fakulteta imala je priliku posjetiti i ministra vakufa Arapske Republike Sirije, muftiju Sirije, muftiju Damaska i dekana Instituta "Feth islami".

damask3

     Veoma gostoljubivi domaćini, na čelu sa dr. Salahuddinom, potrudili su se da delegaciju fakulteta upoznaju sa znamenitostima ovoga drevnog grada. Tako su gosti imali priliku posjetiti emevijsku džamiju, s munarom u kojoj je ispisavao svoje znamenito djelo Ihja ulumid-din šejhul-islam, Ebu Hamid el-Gazali i kaburom Jahjaa, a.s., zatim kabur Salahuddina Ejjubija i kabur eš-šejhul-ekbera Muhjiddina Ibn Arebija.    

(http://www.fin.ba)