A+ A A-

Tuzla: Dodjela povelje „Muhamed Hevai Uskufi"

povelja-hevai-uskufiMedžlis Islamske zajednice Tuzla u ponedjeljak 17. oktobra 2011. godine dodijelit će "Povelju 'Muhamed Hevai Uskufi'" za doprinos  u razvoju bosanskohercegovačke  lingvistike i filologije".

Muhamed Hevai Uskufi rođen je 1601. u Dobrinji kod Tuzle. Prvi je, uz Hadži Jusufa Livnjaka, bošnjački pjesnik koji je pjevao na narodnom jeziku, koji je sa ponosom nazivao bosanski. Obrazovanje stiče u Istanbulu, gdje biva i na dvorskoj službi. Stil pisanja podsjeća na jezik stećaka. Napisao je prvi rječnik bosanskog jezika - Potur Šahidija - 1631. godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rječnika. Prvi rječnik bosanskog jezika je napisan na arebici. Postoje četiri sačuvana primjerka ovog rječnika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli (Švedska). Zahvaljujući Bošnjaku Muhamedu Hevaiji, Bošnjaci mogu slobodno da se ponose svojim bosanskim jezikom, jer je prvi rječnik bosanskog jezika ujedno i jedan od prvih i najstarijih na Balkanskim prostorima.

Povelju je ustanovio Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, a ove godine biti dodijeljena prof. dr. sc. Ismetu Smailoviću. Povelja će se dodjeljivati svake druge godine. Predsjednica Komisije za dodjelu Povelje je dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić, doc.

Tim povodom u Narodnom pozorištu Tuzla u 11, 00 sati održat će se Okrugli sto o temi „ Život i naučno stvaralaštvo prof. dr. sc. Ismeta Smailovića"

Učesnici Okruglog stola su: Ismet Smailović iz Banjaluke, Adib Đozić sa Filozofskog fakulteta  Univerziteta  u Tuzli, Dževad Jahić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Marica Petrović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli te Ahmet Kasumović iz Tuzla i Amira Turbić-Hadžagić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Tuzla.

Prof. dr. sc. Ismet Smailović rođen je 1921. godine u selu Ćehaje nadomak starog bosanskog grada Srebrenika kod Tuzle. Osnovnu školu je završio u Tuzli, a realnu gimnaziju pohađao je u Tuzli i Mostaru. Studij jezika i književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U četrdeset trećoj godini života (1964.) stekao je naučno zvanje doktora filoloških nauka odbranivši doktorsku disertaciju „Jezik Hasana Kikića" na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U prvim godinama svoje profesorske karijere dr. Smailović je predavao književnost i jezik u nekoliko tuzlanskih srednjih škola (Gimnazija, Srednja tehnička škola, Učiteljska škola). A kada se osnovala Pedagoška akademija u Tuzli (1969.) postao je univerzitetski profesor, i tada bio jedini Bošnjak doktor nauka na spomenutoj akademiji. Godine 1972. prof. dr. sc. Ismet Smailović sa porodicom preseljava u Banjaluku u kojoj je na Pedagoškoj akademiji radio kao profesor sve do odlaska u mirovinu 1985. godine.

Naučno istraživačka biografija profesora Ismeta Smailovića izuzetno je bogata. Više od četrdeset godina Ismet Smajlović je jedan od istaknutih lingvista u Bosni i Hercegovini. Svoju afirmaciju i široku popularnost Smailović je stekao na samo po brojnosti i raznovrsnosti stručnih i naučnih radova, već i po referentnosti i dignitetu svojih naučno istraživačkih postignuća. Iz bogate bibliografije objavljenih radova vidljivo je da su interesovanja profesora Smailovića prvenstveno vezana za jezičku problematiku u Bosni i Hercegovini.

Svečana dodjela nagrade održat će se isti dan sa početkom u 19,00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

Amina Đulović

(www.bir.ba)