A+ A A-

JEDINA JE LEGITIMNA ISLAMSKA ZAJEDNICA SA SJEDIŠTEM U NOVOM PAZARU

Ramiz_Crnisanin_big     Pripadnici islamske vjeroispovijesti u Srbiji, ako izuzmemo Kosovo, žive, uglavnom, na području Sandžaka, zatim Preševske doline, Beograda, Vojvodine i ostalom dijelu Srbije. Na Saboru objedinjenja, održanom 27. marta 2007. godine, kome su prisustvovali predstavnici svih džemata iz cijele Srbije donijet je Ustav Islamske zajednice Srbije i njime uređena organizacija i zadaci Zajednice.

     Sjedište Mešihata je u Novom Pazaru. To ima više prednosti. Prije svega tamo je koncentrisan najveći broj pripadnika islamske vjere, uleme i islamskih institucija koje mogu mnogo bolje da pruže naučnu, informativnu i drugu pomoć potrebnu za afirmaciju Islama kao vjere tolerancije, mira i ravnopravnosti, u suzbijanju ekstremnih elemenata kojih ima u svakoj religiji, u afirmaciji pravih vrijednosti Islama, borbi protiv svake ksenofobije i islamofobije, za vaspitanje muslimana u duhu zajedništva sa pripadnicima svih vjera i nacija, za orijentaciju vjerskih zajednica i njihovih organa da budu značajan faktor društvenog preobražaja i demokratske konsolidacije.
     Prema tome je jedina legitimna, na državnom i Božjem zakonu zasnovana Islamska zajednica sa sjedištem u Novom Pazaru, organizovana voljom svih njenih sljedbenika na Objediniteljskom saboru održanom 27. marta 2007. godine u Novom Pazaru.

(Ramiz CRNIŠANIN, kopredsjednik Sandžačkog intelektualnog kruga)

(http://www.bosnjaci.net)