A+ A A-

Trajno zapisana priča o šehidima Tršća

U nedjelju 9.oktobra 2011. godine sa početkom u 11.sati u  džematu Tršće uz prigodnu svećanost i program otvorena je šehidska spomen česma i šadrvan. Sve je počelo u mjesecu ramazanu prije nepuna dva mjeseca kada je ideja rođena, do današnjeg dana kada je presječena svečana vrpca.

sadrvan-kakanj-2011-1

Inače , u samom šadrvanu priključena je voda (višak od vode Devetaci koja je nedavno dovedena) a na ploči su ispisana imena četrnaest šehida ovog džemata i to: Fahrudin (Šabana) Čeliković, Ekrem (Hakije) Čeliković, Salko (Himze) Bliznović, Mufid (Himze) Mrkonjić, Abdulah (Ramiza) Salkić, Husein (Ramiza) Salkić, Zijad (Ćamila) Banjić, Sizahija (Šefika) Banjić, Nedžad (Muje) Husanović, Sehvedin (Ismeta) Selimović , Mensur (Mehmeda) Bliznović, Alija (Selima) Hadrović, Šemsudin(Muharema) Bliznović i Ramiz (Salema) Čeliković.

Na ovoj svečanosti prisutnim su se obratili predsjednik organizacije šehida i poginulih boraca općine Kakanj Tahir Mandžuka, načelnik općine Kakanj Mensur Jašarspahić, ministar u vladi Ze- Do kantona za boračka pitanja Suad Omerašević te glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković. Svi govornici su nastupili sa sličnom porukom a ona bi se mogla sažet u to ; da nikada ne zaboravimo žrtvu šehidske krvi, da su ovakva mjesta trajna uspomena na šehide te da šehidska djeca i porodice   nesmiju biti zaboravljena. Puno toga je do sada urađeno što će i u budućnosti svakako biti prioritet kod svih.

sadrvan-kakanj-2011-2

Nakon prigodnog programa uslijedilo je i svečano otvaranje a vrpcu je presjekao otac dva šehida hadžija Ramiz Salkić nakon čega su svim porodicama šehida ovog džemata podjeljeni prigodni paketi od strane organizacije porodice šehida.

Ova prilika je iskorištena da se javno zahvali i uruče zahvalnice svim kolektivima i pojedincima koji su pomogli ovaj ali i druge projekte ovog džemata. Inače, pored same česme u džematu Tršće u ovom periodu urađeno je još par infrastrukturnih projekata a sve sa ciljem pravljenja ljepšeg ambijenta za život u ovome džematu. Poslije svečanog otvorenja proučen je i mevlud.

Abdurahman Zukan