A+ A A-

Održana sjednica Sabora IZ u Hrvatskoj

Sabor Islamske zajednice u Hrvatskoj na svom drugom, jesenjem zasjedanju 08.10.2011. u Zagrebu raspravljao je o brojnim pitanjima važnim za Islamsku zajednicu. Najznačajnija točke u dnevnom redu ovoga jesenjeg zasjedanja bila je Izmjene i dopune Statuta Islamske zajednice u Hrvatskoj u dijelu koji se odnosi na izbore. Mešihat Islamske zajednice već drugu godinu radio je na izmjenama i dopuna Statuta. Do sada se nekoliko puta pokušalo izmijeniti najznačajniji normativni akt Zajednice, ali se u zadnji čas odustajalo od tih izmjena. Ovoga puta Mešihat je bio uporan jer slijedeće 2012. godine dolazi do značajnih promjena u Islamskoj zajednici koje treba spremno dočekati.

sjednica-sabora-mesihat-u-hrv-10-2011

Sabor je zasjedao punih pet sati raspravljajući o predloženim izmjenama i dopunama Statuta. Izmjene i dopune jednoglasno su usvojene bez ijednog glasa protiv.

O kakvim se izmjenama radi pokušat ćemo našim čitateljima objasniti.

Dosadašnji Statut predviđao je kandidacione skupove u kojima su članovi Islamske zajednice predlagali dvostruki ili trostruki broj kandidata za članove izvršnih odbora, da bi zatim Mešihat nakon provjere da li kandidati ispunjavaju sve uvjete koje zahtijevaju propisi Islamske zajednice i nakon toga upućivao Saboru da izabere članove izvršnih odbora, da bi oni na prvoj konstituirajućoj sjednici tajnim glasovanjem izabrali predsjednika, a zatim na njegov prijedlog potpredsjednike i tajnike.

Od sredine 2012. godine, kad izmjene stupaju na snagu, članovi Islamske zajednice izravno će birati predsjednike izvršnih odbora, a ovi će prije izbora članovima glasačkog tijela ponuditi listu članova izvršnih odbora. Onaj kandidat koji dobije najviše glasova na izborima, s njim su izabrani i od njega predloženi članovi izvršnih odbora. Kandidata za predsjednika izvršnih odbora može biti najmanje dvojica, a najviše šest. Izborima će rukovoditi izborna Komisija koju će imenovati Mešihat Islamske zajednice. Svaki član Islamske zajednice na području medžlisa može predlagati na kandidacionom skupu kandidata za predsjednika, a ovaj mora javno i pismeno prihvatiti kandidaturu. Pravo da biraju i biti birani imaju oni članovi Islamske zajednice koji su posljednje tri godine ispunili svoje obveze prema Islamskoj zajednici. Neće biti priznato pravo onima koji odjednom i pola godine prije izbora ispune svoje obveze.

Kandidata za predsjednike izvršnih odbora može biti najmanje 2, a najviše 6.

Kandidati za predsjednika izvršnog odbora obavezan je podnijeti Mešihatu Plan i program rada izvršnog odbora za vrijeme na koje se bira.

Članove Sabora do sada je birala Izborna skupština koju su sačinjavali: predsjednici izvršnih odbora, dvojica članova izvršnih odbora i glavni imami. Izborna Skupština se sastajala u Zagrebu.

Po novoj usvojenoj odluci članovi Islamske zajednice na području svakog medžlisa birat će svoje članove Sabora zajedno sa izborom predsjednika izvršnog odbora medžlisa. U medžlisima u Hrvatskoj biraju se slijedeći broj sabornika:

  • Zagreb 4 člana Sabora;
  • Rijeka, Pula, Dubrovnik po 2 člana Sabora;
  • Split, Labin, Poreč, Umag, Sisak, Osijek, Gunja, Slavonski Brod, Karlovac, Varaždin i Zadar po 1 člana Sabora.

Sabor smatra da članovi Islamske zajednice u medžlisima znadu tko će najbolje zastupati u najvišem zakonodavnom i predstavničkom tijelu muslimana, pa je odlučeno da oni biraju svoje predstavnike.

Što se tiče izbora predsjednika Mešihata, izbor je i do sada bio tajan i izmeĎu više kandidata. Sabor je donio odluku da se izborno tijelo za predsjednika Mešihata proširi sa dosadašnjih 98 na oko 250 članova. Do sada su predsjednika mešihata birali:

  • članovi Sabora;
  • predsjednici izvršnih odbora;
  • dva člana izvršnih odbora; glavni imami;
  • imami;
  • muallime.

Na slijedećim izborima za predsjednika Mešihata polovicom 2012, pored gore nabrojenih birat će i:

  • svi članovi izvršnih odbora;
  • muderrisi i muderrise stručnih predmeta Islamske gimnazije;
  • svi članovi izvršnih odbora;
  • rukovodioci ustanova koje su osnovali Sabor i Mešihat;
  • članovi upravnih odbora institucija koje su osnovali Sabor i Mešihat.

Sabor smatra da će izabrani predsjednik Mešihata imati legitimitet kako u Zajednici tako i kod državnih organa i drugih vjerskih zajednica.

Kandidati za predsjednika Mešihata moraju ispunjavati opće i posebne uvjete koji su navedeni u normativnim aktima Islamske zajednice.

Predsjednik Sabora raspisuje izbore za predsjednika Mešihata, a kandidata nakon provjere može biti najmanje 2, a najviše 4.

Izmijenjeni su članci Statuta koji su se odnosili na Zagrebačku Medresu i umjesto njih usvojeni su oni koji se odnose na Islamsku gimnaziju.

Sabor je odlučio da razriješi neke izabrane članove izvršnih odbora, i na njihovo mjesto imenuje druge. U Zagrebu su dvojica razriješeni jer su podnijeli ostavke, u Karlovcu jedan i u Splitu jedan.

Tijekom zasjedanja Sabora bilo prijedloga za izmjene i drugih članaka i odredbi, ali Mešihat se nije sa tim složio jer te promjene nisu predložene.

Predsjednik Mešihata podnio je izvješće Saboru o stanju islamske gimnazije. Broj vjeroučenika u školama je za 53 polaznika manji u odnosu na prethodnu školsku godinu, dok je broj polaznika vjeronauka u mektebima veći u odnosu na prethodnu godinu. Sakupljeno je manje zekata i fitara za 57.000 kuna, a broj klanjača tijekom ramazana je također bio manji. Rečeno da su mesdžidi u Hrvatskoj smješteni u prostorima koji su ili tijesni ili nemaju klima uređaje, što je također uvjetovalo manji broj klanjača. Obavijestio je zastupnike da je Mešihat na posljednjoj sjednici usvojio odluku da se intenzivira rad na informiranju članstva Islamske zajednice preko WEB stranice Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Bilo je govora i o neprihvatljivim napisima u nekim listovima koje izdaju bošnjačke udruge u Hrvatskoj koje se na nepristojan način obračunavaju s Zajednicom i njenim čelnicima.

Š. O.

(www.islamska-zajednica.hr)