A+ A A-

Džuma nakon 19 godina u Zvizdića džamiji

Povijest gatačkih Bošnjaka je puna događaja koje treba, koji se moraju pamtiti i iz kojih Bošnjaci moraju izvući pouke, kako im se događaji iz prošlosti ne bi ponovo dogodili  u budućnosti. Grad Gacko do skora je bio sraman biljeg na građanskom obrazu BiH, uz dugogodišnju deponiju smeća na temeljima gradske Zvizdića džamije i permanentno ugrožavanje vjerskih i građanskih sloboda, svakodnevne poruke straha i nesigurnosti malobrojne povratničke populacije.

dzuma-gacko-zviz-2011-2

Petak, 08. oktobar 2011. godine, ostaće  posebno značajan dan u povijesti gatačkih Bošnjaka. Nakon nepunih deset mjeseci od dove reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića na temeljima porušene džamije Mehmed-spahije Zvizdić, obavljena  je prva džuma-namaz nakon 19 godina u djelimično obnovljenoj džamiji.

Okupili su se malobrojni Gačani i prijatelji Gacka da oživljavajući sjećanja na svoju prošlost, svoje velikane,  očitujući svoju vjeru i svoju pripadnost. Oni su posvjedočili to svoje opredjeljenje; da obznane sebi i drugima da je ovo mjesto i ovaj kraj, za njih svet i nepovrediv, onoliko koliko im je sveto podsjećanje na njihove korijene i pretke.

dzuma-gacko-zviz-2011-2

Nepisano pravilo je da nakon uspjeha slijedi spas, a nakon spasa slijedi uspjeh. Džuma- namazu su prisustvovali dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Abid Jusić, ministar prostornog uređenja KS, Aljoša Čampara, sekretar Zajedničkih službi Parlamenta BiH, g. Nuko Grebović, g. Alija Isović,g. Edhem Okerić, g. Dževad Memić, Osman Moranankić i drugi ugledni Gačani.

Dinamiku radova na obnovi džamije određuje finansijska situacija. Do sredine mjeseca novembra predviđeno je da se završavanje munare, pokrivanje krova, i unutrašnji radovi. Medžlis Islamske zajednice Gacko se zahvaljuje svima onima koji su se odazvali ovoj plemenitoj akciji i poziva ostale Gačane i prijatelje Gacka da budu dio ove lijepe priče za Gacko i cijelu Istočnu Hercegovinu.

dzuma-gacko-zviz-2011-3