A+ A A-

SPOMEN OBILJEŽJE POGINULIM BOŠNJACIMA BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA

zagreb_spomen (2)     U prijepodnevnim satima, u ponedjeljak, 28. 5. 2007. godine, ispred Islamskog centra Zagreb, postavljen je kamen temeljac za izgradnju spomenika i spomen-parka poginulim Bošnjacima braniteljima domovinskog rata.

     Kamen temeljac zajednički su položili muftija Ševko ef. Omerbašić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Uz njih dvojicu samom činu su prisustvovali brojni gosti iz političkog i vojnog vrha Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Između ostalih bilu su prisutni predsjednik SDA Sulejman Tihić, generali Armije BIH u mirovini Atif Dudaković i Željko Knez,  načelnik općine  Cazin Nermin Ogrešević, načelnik općine Gradačac Ferhat Mustafić  general HV u mirovini Martin Špegelj, brigadir Damir Ćurik, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata, Zoran Komar, pomoćnik ministrice Jadranke Kosor i mnogi drugi.  
     Hamdija Malić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja domovinskog rata Hrvatske, tom prigodom je istakao da je u ratu Hrvatsku branilo više od 25 tisuća Bošnjaka od kojih je njih 1100 dalo živote za domovinu. Kazao je da  smo  dužni sjećati se ljudi koji su nam svojim životima donijeli  slobodu i svjetliju budućnost.  Istakao je da neki bošnjački branitelji još uvijek nemaju riješeni status. Izrazio je i uvjerenje da će, kao i do sada uz pomoć Grada, Ministarstva branitelja i predsjednika Mesića, i ta pitanja uskoro biti riješena.
     »Hvala vam što ste branili Hrvatsku i stali rame uz rame s ostalim borcima da bi obranili živote svoje djece«, kazao je Milan Bandić i dodao kako takav čin govori više nego bilo kakvi »haški sudovi«. »Nema sreće dok je ijedan građanin Hrvatske i BiH diskriminiran na bilo koji način«, oštro je rekao gradonačelnik.
     Zagrebački muftija Šefko Omerbašić istakao je da je mjesto spomen ploče vrlo simbolično jer su branitelji Bošnjaci u rat kretali upravo ispred džamije.
     S Borovja su odlazili u borbu za obranu svoje vjere i kulture poštujući svaku konvenciju, uz miroljubivu poruku Kur'ana.
     »Odajemo počast poginulim dragovoljcima iz BiH jer njihov udio u Domovinskom ratu nije zanemariv. I oni su svojim sudjelovanjem omogućili budućim generacijama miran i sretan život«, zaključio je muftija Omerbašić.

(http://www.islamska-zajednica.hr)