A+ A A-

MIZ Mostar osudio diskriminaciju muslimana u Livnu

mostar1Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Mostar na sjednici održanoj 8. oktobra 2011 .g. oštro je osudio pokušaje opstrukcije obnove kompleksa Čurčinice džamije u Livnu i izrazio nadu da će vladavina zakona o ljudskim pravima i vjerskim slobodama nadvisiti volje pojedinca i grupacija. U saopćenju Medžlisa IZ Mostar stoji:

„Poučen dvodecenijskim iskustvom sličnih opstrukcija u obnovi i rehabilitaciji porušenih džamija Medžlis Islamske zajednice Mostar najoštrije osuđuje neprincipijelne i neargumentirane pokušaje sprječavanja obnove Čurčinice džamije i u tom smislu pruža snažnu podršku Medžlisu Islamske zajednice Livno.

Rušenje vjerskih objekata oduvijek je bio i ostat će čin pred kojim se civiliziran svijet stidio ali i pred bilo kojim drugim vidom sprječavanja gradnje vjerskih objekata u gabaritima i arhitektonskim rješenjima koji su nužni toj vjerskoj zajednici. U slučaju obnove kompleksa Čurčinice džamije za koje je Medžlis IZ Livno dobio sve potrebne dozvole i rješenja posebno je zabrinjavajuća proceduralnost i način na koji se tamošnje Općinsko vijeće odnosi spram elementarnih ljudskih prava i vjerskih sloboda.

Zadaća svake izvršne i zakonodavne vlasti je da pomogne a ne da odmaže vjerskim zajednicama u njihovim pravima i slobodama jer su ta prava svima zagarantirana ustavom BiH, međunarodnim pravom, evropskim poveljama i konvencijama. Zbog očuvanja dobrih međuvjerskih, međunacionalnih odnosa, zbog zaštite univerzalnih humanističkih principa, koje nužno ostavljamo sačuvane ili devastirane budućim generacijama, izražavamo nadu da će i u slučaju Čurčinica vladavina zakona, jednakopravnost građana i naroda nadvisiti volje pojedinaca i grupacija.

Stoga pozivamo sve vijećnike u Općinskom vijeću Livna da svojim angažmanom osiguraju jednakopravnost i slobodu izražavanja vjere i vjerskih sloboda svih pojedinaca i svih vjerskih zajednica, pogotovo to očekujemo od onih stranaka koje su programskom orijentacijom zadobili povjerenje građana na posljednjim lokalnim i općim izborima. Graditi novu crkvu u Guberu a sprječavati obnovu kompleksa Čurčinice džamije, na način kako to planira investitor, predstavlja klasičan oblik vjerske diskriminacije, odnosno nametanja volje većine manjini što može polučiti brojne negativne posljedice u bosanskohercegovačkom društvu.

Na kraju ove vrste podrške livanjskim muslimanima podsjećamo javnost da o ovako osjetljivim pitanjima treba da raspravljaju, na temelju zakonskih odredbi, isključivo nadležni organi a ne pojedinci, grupacije, političke stranke ili općinska vijeća."