A+ A A-

Reisu-l-ulema i muftija Zukorlić na dženazi Tenzili Erdogan

Pred Fatihovom džamijom u Istanbulu, nakon podne namaza, obavljena je dženaza-namaz Tenzili Erdogan, majci turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana. Nakon kraće bolesti i operacije žuči, Tenzila Erdogan je preselila u petak, 07. oktobra u 9.15 sati po turskom vremenu u 88. godini života.

reis-dzenaza-tenzila-erdogan-2011-0

Dženazu-namaz predvodio je predsjednik Predsjedništva vjerskih poslova Republike Turske prof. dr. Mehmet Gormez, a prisustvovali su joj predsjednik Turske Abdullah Gul, svi članovi vlade, brojni parlamentarci, javni, kulturni i sportski radnici. Također, dženazi-namazi prisustvovale su i brojne delegacije iz svijeta, među kojima i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Mustafa Cerić. Iako je dan ranije stigao iz zvanične posjete Turskoj, reisu-l-ulema je isti dan otputovao za Istanbul kako bi mogao prisustvovati dženazi premijerove majke. Također, dženazi u Istanbulu je prisustvovao i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.

reis-dzenaza-tenzila-erdogan-2011-1

Premijer Erdogan nije mogao suzdržati suze nakon što je od velikog broja džematlija zatražen halal za njegovu majku. Njen tabut bio je prekriven jednim dijelom prekrivačem Ka'be.

reis-dzenaza-tenzila-erdogan-2011-1

U Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji je, također, nakon podne namaza klanja dženaza namaz u odsutnosti (salatu dženazetil-gaib) Tenzili Erdogan.

reis-dzenaza-tenzila-erdogan-2011-3

(www.bir.ba/ Rijaset.ba)