A+ A A-

BiH SE SUSREĆE SA ORGANIZIRANOM PROPAGANDOM I POLITIKOM VELIKOSRPSKIH KRUGOVA

silajdzic     Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić danas je imao niz sastanaka u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije kojom prilikom je britanskim zvaničnicima prenio sljedeću poruku:

            Međunarodni sud pravde donio je presudu 26. februara ove godine da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid i da je entitet Republika Srpska počinilac genocida. Isti sud je takođe presudio da je Srbija prekršila konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida zbog toga što nije spriječila genocid i što nije kaznila počinioce.

    Tišina koja okružuje ovu presudu Međunarodnog suda pravde šalje opasnu poruku ne samo za Bosnu i Hercegovinu i Balkan već i za cijeli svijet. Uz to davanje jednakog legitimiteta pokušajima da se legalizira Miloševićev projekat s jedne srane i naporima koji vode ka stvaranju moderne, demokratske Bosne i Hercegovine s druge strane je pogrešno i ne može imati za posljedicu stabilnost i prosperitet u Bosni i Hercegovini. Ovakav pristup samo ohrabruje protagoniste etničke podjele u Bosni i Hercegovini.

    Svi politički faktori u Bosni i Hercegovini i Međunarodnoj zajednici imaju pravo i dužnost da djeluju u skladu sa imerativnim normama Međunarodnog prava. Međunarodno pravo zahtijeva da države članice Međunarodne zajednice ne priznaju situaciju stvorenu ozbiljnim kršenjem peremptornih normi Međunarodnog prava te zahtijeva saradnju svih država na otklanjanju posljedica genocida. Suprotno tome Bosna i Hercegovina i žrtve genocida su pod pritisko da prihvate legalizaciju Miloševićevog projekta. Slučaj Srebrenice je najbolji primjer.

     Činjenica da je genocid počinjen u zaštićenoj zoni Ujedinjenih Nacija naglašava posebnu odgovornost ove organizacije. Očekujemo od Generalnog sekretara, Vijeća Sigurnosti UN-a, i drugih tijela da postupe u skladu s njihovim obavezama. Država Bosna i Hercegovina je takođe obavezna da postupi u skladu sa svojim obavezama kao članica Ujedinjenih Nacija.

     Pažnja Međunarodne zajednice je u ovom trenutku usmjerena na pitanje Kosova. Svako rješenje koj se tiče budućeg statusa Kosova a koje bi moglo biti interepretirano kao kompenzacija Srbiji na račun Bosne i Hercegovine mora biti odbijeno.

     Bosna i Hercegovina se susreće sa organiziranom propagandom i politikom velikosrpskih krugova koji imaju za cilj destabilizaciju Bosne i Hercegovine kao i sa jenostranom politikom Rusije prema Bosni i Hercegovini. Ta propaganda ima za cilj da žrtve genocida u Bosni i Hercegovini prikaže kao potencijalnu opasnost koristeći se situacijom koja je nastala nakon 11. septembra i kontekstom globalne borbe protiv ekstremizma i terorizma.  Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i nakon uspostaljanja mira Bosanski Bošnjaci, Bosanski Muslimani i drugi patrioti koji su stali u odbranu Bosne i Hercegovine pokazali su visok stepen civilizovanosti i tolerancije pod najtežim mogućim uvjetima. Oni su gotovo bez izuzetka opredjeljeni za demokratsku Bosnu i Hercegovinu uključenu u euro-atlanske integracije i neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina postane plodno tlo za manipulacije, političku i svaku drugu radikalizaciju. U tome im treba pomoći primjenom Međunarodnih normi i standarda a ne legalizacijom direktnih rezultata genocida i agresije.

     U Bosni i Hercegovini je svima jasno ko je u proteklih dvanaest godina opstruirao sve reforme, ko je vodio separatističku politiku i ko ne želi suživot. Svako izjednačavanje takozvanih strana je ne samo pogrešno nego i štetno za procese izgradnje evropske Bosne i Hercegovine i istinski demokratskog pluralnog društva - kaže se u saopćenju iz kabineta dr. Harisa Silajdžića.