A+ A A-

Bosanska Dubica: Nastavak izgradnje džamije u Jošiku

U naselju Jošik udaljenom oko četiri kilometra od Bosanske Dubice nastavljena je izgradnja džamije za koju je kamen temeljac prije osam godina  postavio generalni sekreter Rijaseta IZ u BiH Muhamed ef. Salkić.

dzamija-josik-2011-1

Razlog što je izgradnja čekala ovako dugo je taj što je rahmetli Muharem Hafizović za života dao zemljište za izgradnju džamije, ali Allahovom odredbom preselio je na Ahiret prije nego li  je prepisao zemljište na Islamsku zajednicu, a njegovi potomci zbog svoje raseljenosti diljem dunjaluka nisu bili u mogućnosti da izvrše prepis navedene parcele. Procedura oko prepisa zemljišta završena je ove godine, a ponajviše zahvaljujući nesebičnoj angažovanosti glavnog imama Medžlisa IZ Bos. Dubica prof. Safet ef. Beganovića, ako Bog da, za koji dan i magistra islamskih nauka. Odmah nakon riješenih imovinsko-pravnih odnosa Medžlis IZ Bosanska Dubica, na čelu sa dugogodišnjim predsjednikom Veladžić Omerom,  je krenuo u aktivnosti oko nastavka izgradnje džamije.

dzamija-josik-2011-2

Dovi koja je proučena na temelju započete džamije pored dubičanaca i njihovih imama prisustvovao je i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić koji je istakao da je ovo veoma značajan događaj ne samo za Jošik nego za čitavu Bosansku Dubicu. Muftija banjalučki je proučio i prvi ezan na temeljima ove džamije i predvodio prvi namaz.

Džamija u Jošiku je peta džamija koja se gradi u Bosanskoj Dubici i džematlije željno iščekuju dovršetak izgradnje još jedne džamije u svojoj Dubici. Izgradnja ove džamije predstavlja posebnu radost Brkić Zijadu i njegovoj porodici, jer su oni prve komšije džamije i oni su pripremili kahvu i ugostili musafire koji su učili dovu na temelju džamije.

Bosanska Dubica je jedan od rijetkih medžlisa koji danas ima više džamija nego je to bilo prije rata.

Nijaz Duzan