A+ A A-

Ramazanski i bajramski trenuci u džematu "Deer Park" Melbourne

Ramazan će i ove godine u našem džematu ostati upamćen po mnogobrojnim aktivnostima, druženjima, iftarima, teravijama, vazovima, humanitarnim akcijama, ramazanskim gostima i drugim vrstama ibadeta.

Džamija je za vrijeme teravih namaza, hvala Allahu dž.š.,  bila lijepo posjećena  tokom čitavog Mubarek Ramazana, a naročito u vrijeme Mubarek noći. Ovdje je važno naglasiti, da je jedan ogroman broj prisutnih džematlija bila naša omladina koja je zaista svojim redovnim dolascima na namaz, davala jednu prelijepu sliku kompletnom ramazanskom ambijentu.

ram-mel-2011-7

Tokom ovog Mubarek mjeseca redovno se učila mukabela u dva termina poslije sabaha i poslije ikindije namaza i redovno su održavana predavanja prije teravih namaza i tefsir Kur'ana prije podne namaza - koje je držao Imam džemata Muhamed ef. Đidić.

Džemat je i ove godine bio počašćen dolaskom ramazanskih vaiza, u organizaciji Mešihata IZ u Australiji i  naših džemata u Australiji, prof. dr Šefika Kurdića i prof. dr. Omera ef. Spahića koji su zaista svojim obraćanjima i vazovima ostavili dubok i neizbrisiv trag na sve prisutne džematlije. Važno je napomenuti da su naši  Uvaženi gosti imali po jedno predavanje namijenjeno samo za našu omladinu, koji  nisu krili oduševljenje brojem omladine na ovim predavanjima obzirom da je naša omladina i najviše izložena iskušenjima modernog doba.

Na najljepši način su obilježene Mubarek noći : Lejletu-l-Bedr i Lejletu-l-Kadr, vjerskim programima u izvedbi hora džemata i prisustvom velikog broja džematlija, zajedničkim iftarom naše omladine za 17. noć kao i zajedničkim iftarom džemata za 27. noć mjeseca Ramazana, obavljanjem zajedničke nafile za noć Kadr u džematu na kojoj je bilo prisutno oko 200 džematlija i džematlijki, kao i zajedničkom kahvom i kolačima koju je organizovao Džematski odbor .

Pored organizovane akcije ukupljanja sredstava zekata i sadekatu-l-fitra u okviru Mešihata IZ odnosno Rijaseta IZ BiH, koja je u džematu vrlo uspješno provedena , imali smo još nekoliko akcija humanitarnog karaktera za liječenje Alema Tunovića , mladića od 25 god. oboljelog od leukemije kao i stipendiranje studenata u BiH, na koje su se zaista naše džematlije i džematlijke nesebično odazvali, neka ih Uzvišeni Gospodar nagradi Svojom nagradom za njihovo ulaganje na Allahovom putu, a neka Allah dž.š. pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Bajramska radost je započela klanjanjem Bajram -namaza u Islamskom Centru  a prisutno je bilo oko 1500 naše braće koji su obavili namaz a poslije namaza uz čestitanje,  popili zajedničku kahvu i pojeli bajramski kolač. To je zaista jedan poseban događaj i poseban osjećaj radosti kada vidimo ovoliko Bošnjaka na jednom mjestu u dalekoj Australiji. Drugi dan Bajrama poslije podne namaza organizovali smo zajednički obilazak naših umrlih i proučili im dovu. U subotu smo imali bajramsko sijelo u organizaciji džematskog Odbora našeg džemata a na sijelu pored učešća naših muzičara Muhameda Mukija Gredelja i muzičke pratnje,i nastupa folklorne grupe „Dukat"   bili su prisutni i Uvaženi ambasador BiH u Australiji Dr Damir Arnaut i rektor Sarajevskog Univerziteta prof. Dr Faruk Čaklovica koji su poselamili prisutne i čestitali im mubarek bajramske dane, a nakon čestitki podijeljeni su bajramski paketići za naše najmlađe koji su nestrpljivo čekali taj trenutak radosti za njih .  

Poslije bajramskog sijela, u nedjelju 11.09.  održan je i tradicionalni bajramski turnir u malom nogometu na kome je učešće uzelo  sedam ekipa , a u korektnom natjecanju i prikazivanju lijepih poteza i pogodaka, prvo mjesto je pripalo ekipi Novljana koji su u finalu pobijedili ekipu Harisa u izvođenju penala. Igračima prve i druge ekipe podijeljene su medalje a kapitenu pobjedničke ekipe Admiru Ekiću uručen je i pehar. 

Molimo Allaha dž.š. da svojom nagradom nagradi sve članove džematskog Odbora sa predsjednikom Zilhadom Đonlagićem koji su se maksimalno žrtvovali da kompletna organizacija i ramazanskih i bajramskih aktivnosti protekne u najboljem redu na čemu su i uspjeli. Zahvaljujemo svim džematlijama i džematlijkama  na nesebičnosti i podržavanju svih naših aktivnosti, kao i na pomoći i podršci članovima Odbora u realizaciji planiranih aktivnosti.

Molimo Allaha dž.š. da nam ukabuli sve naše ramazanske i bajramske ibadete i da nas Svojom milošću uvede u lijepi Džennet. Amin

Održana redovna skupština džemata „Deer Park"

U Nedjelju 11.09.2011. godine u džematu „ Deer Park" u Melbournu održana je redovna godišnja Skupština džemata na kojoj je bilo prisutno preko 80 džematlija. Skupština je počela u 10.30am učenjem odlomka iz Kur'ana i izborom radnog tijela za Skupštinu. Nakon usvajanja dnevnog reda i čitanja izvještaja od strane Imama, Predsjednika, sekretara i blagajnika i nakon kraće diskusije svi izvještaji su jednoglasno usvojeni , a nakon toga se pristupilo drugim tačkama dnevnog reda, od čega je največa pažnja bila usmjerena na buduće projekte u džematu a predložena je i usvojena komosija koja će pratiti aktivnosti izrade plana za buduće projekte.

Nakon ove tačke pristupilo se i izboru članova džematskog Odbora za narednu godinu, a nakon redovnog sastanka Džematskog Odbora podijeljene su i funkcije članova džematskog Odbora. Pa je tako za Predsjednika izabran Zilhad Djonlagić a njegov zamjenik Smajil Dukić; sekretar je h. Alen Havić a zamjenik Azur Dedić; blagajnik je h. Saim Avdić a zamjenik Fikret Klipić, public officer je Mahir Pašević, a ostali članovi Odbora su: h. Kemal Jularđija; Admir Ekić; Hasan Hot; Ramiz Hodžić; h.Zijada Glamočić; Emir Omerčić

Skupština je odredila i projektne zadatke za narednu godinu od kojih je važno spomenuti : izgradnju UNITA kod vakufske kuće i izgradnju šeda.

Čestitamo svima koji su izabrani u Odbor i molimo Allaha dž.š. da ih nagradi svojom nagradom.

Muhamed ef. Đidić

  • ram-mel-2011-1ram-mel-2011-1