A+ A A-

Seminar o vakufu i humanitarnom radu

Podjelom certifikata učesnicima danas (30.09) je u Sarajevu završen petodnevni seminar o vakufu i humanitarnom radu. Organizator seminara pod nazivom „Vakuf i humanitarno-volonterski rad"  bili su Vakufska direkcija i Generalni komitet vakufa Kuvajta.

seminar-vd-2011-1

Seminaru je prisustvovalo 26 učesnika iz raznih organizacionih jedinica Islamske zajednice kao i izvan IZ, a koji se u okviru svojih poslova bave vakufima i humanitarnim radom. Tokom seminara učesnici su imali priliku čuti predavanja i prezentacije o savremenim dostignućima u razvoju vakufa u Kuvajtu, zakonskim i šerijatskim okvirima, inovacijama i redefiniranju funkcije vakufa i savremenim trendovima na ovom polju. Osnovni cilj seminara bio je unaprjeđenje znanja iz oblasti vakufa i humanitarnog rada općenito, a predavači na seminaru su bili vrhunski treneri iz oblasti menadžmenta vakufa i humanitarnog rada.

seminar-vd-2011-3

Prije svečane podjele certifikata učesnicima, prisutnima se obratio direktor Vakufske direkcije, te uz zahvalu organizatorima na uspješnom seminaru, istaknuo da je ovim seminarom Generalni komitet vakufa Kuvajta pokazao da podržava rad i napore koje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ulaže kada je riječ o povratu i revitalizaciji vakufske imovine u Bosni i Hercegovini. Direktor Zajimović je također naglasio da je kroz ovaj seminar cilj bio produbiti znanje iz oblasti vakufa te ojačati svijest o neodvojivosti humanitarnog rada od vakufa. Kroz ovaj seminar se također pokazalo, kako je to naglasio direktor Zajimović, koliko Kuvajt kao država radi na polju očuvanja i zaštite vakufa za razliku od Bosne i Hercegovine koja ne samo da ne štiti već i bespravno koristi vakufsku imovinu. Koristeći ovu priliku, direktor je također najavio organiziranje još jednog seminara u saradnji sa Generalnim komitetom vakufa Kuvajta na kojem će biti riječi o savremenom upravljanju i investiranju u vakufe, a učešće na ovom seminaru će uzeti predstavnici islamskih zajednica sa Balkana.

seminar-vd-2011-3

seminar-vd-2011-4